淘寶見到有1.5V #5 /#7 鋰電池賣

有無師兄買過,有 2 , 3 個牌子,唔清楚邊隻品牌好。

如果有師兄買過請分享吓 。

#5 = AA , #7 = AAA

http://m.intl.taobao.com/search/search.html?q=1.5V 鋰電池

我就唔敢用啦,3.7V監生降壓變成1.5V,打穿左件電器就吞包散

有無師兄買過,有 2 , 3 個牌子,唔清楚邊隻品牌好。

如果有師兄買過請分享吓 。

#5 = AA , #7 = AAA

...
1388 發表於 2017-3-20 20:51

我印像中,好似一粒都唔平………

我就唔敢用啦,3.7V監生降壓變成1.5V,打穿左件電器就吞包散
billyck2 發表於 2017-3-20 21:56

都出咗超過半年,唔係咁得人驚呀嘛!

南孚話晒都係國內名牌 !

回覆 3# mdws2002

一般大約人仔 $99四粒。

概念ok, 但貴/要專用差機/不想做白老鼠/效率/發熱?

billyck2 發表於 2017-3-20 21:56

基本上電器都是xxxV監生降壓變成xxV的

#2 又講得啱 ga... 如果用 2 粒, 原來設計當佢 3V, 跟本會直入 IC 唔會降壓, 但係當穿左壞左 8V 直入肯定出煙...

不過我最憺心係佢個 dc-dc 無得熄, 長著, 唔用一掛會走電, 要不停用不停差至掂... 同埋無電一熄就熄...

有考慮過1.5V鋰電池,不過最後淘咗Ni-Zn充電池(1.7V)同專用充電器
暫時未見大問題

有考慮過1.5V鋰電池,不過最後淘咗Ni-Zn充電池(1.7V)同專用充電器
暫時未見大問題 ...
solexkey 發表於 2017-3-21 08:20

呢隻聽聞走電走得好勁,係真定假?