求救: 八仔雙tuner突然坏了???

好奇怪琴日仲好地地用緊, 但今日唔知咩事當一插條短線橫跨兩個tuner時, 机面所有掣失效摇控亦無反應, 好似hang左机咁, 但一蚊走條短線, 部机又正常返, 請問可從何入手去檢查呢? (試過換條短線情況都一樣), 請指教ㄧ下, 謝謝!

熄左機插睇下點
JellyBeans 發表於 2017-3-21 19:00

熄左再從開都係hang呀! 但想問如果個tuner module有事的話, 咁會否引致成部機hang晒咁嚴重? 請指教一下, 謝謝!

好奇怪琴日仲好地地用緊, 但今日唔知咩事當一插條短線橫跨兩個tuner時, 机面所有掣失效摇控亦無反應, 好似h ...
sonycliepda 發表於 2017-3-21 18:22

短線係天缐定其他缐呢?

Menu裏面好似有一項"天線供電",會唔會唔覺意著左?

Tuner1去tuner2
JellyBeans 發表於 2017-3-21 19:25

Tuner1 去 Turner2

Menu裏面好似有一項"天線供電",會唔會唔覺意著左?
ky2k 發表於 2017-3-21 19:14

請問“天線供電”有何用途呢? 唔覺意著左佢會令到部機hang機?

回覆 8# sonycliepda

天線供電 我估係比電個天線放大器 (分體式那種, 放大器在魚骨天線旁邊, 而火牛在室內), 8仔機天線供電即代替那室內火牛。用公共天線既話唔需要

唔知有無關係, Check 左 係 OFF 再諗其他原因, 例如Power Board 唔夠電出?

回覆  sonycliepda

天線供電 我估係比電個天線放大器 (分體式那種, 放大器在魚骨天線旁邊, 而火牛在室內) ...
ky2k 發表於 2017-3-22 13:24

乜有啲咁奇怪的設定嗎? 謝謝指教!