新橡木地板是否需要打水晶地蠟?

新鋪既原木橡木地板是否需要打水晶地蠟?師傅話唔洗,他說因為現在的木地板出廠時已處理過,唔需要十幾年前咁,鋪完柚木地板重要打水晶地蠟!但我既疑問係:若果倒瀉水落地,又無打水晶地蠟,水可能從地板接縫滲落板底層!各位有相關經驗師兄請比意見。

依家d,條裝木地板
得(面層)係,橡木
底層係,夾板

試過倒瀉水,透落板底
會發,黑

回覆 2# only

我將要鋪的地板係全塊原木橡木板。

新鋪既原木橡木地板是否需要打水晶地蠟?師傅話唔洗,他說因為現在的木地板出廠時已處理過,唔需要十幾年前 ...
hktravel 發表於 2017-3-22 13:39

你嘅地板是否免車磨嗰種,係就唔使

我見到地板sample其中一面係有少少光面感覺,可能係唔洗車嗰種。不過我係擔心若果冇水晶地蠟,倒瀉水落地板,水會唔會由駁口滲落地板底,咁樣地板唔崖得幾耐,因為細路成日倒瀉野落地!

回覆 6# hktravel

我屋企交樓時都係長條地板,幾年後裝修做咗水晶地蠟。我嘅經驗係水晶面清潔係比較容易,但如果驚倒瀉嘢,水晶地蠟未必有用。因為水晶地蠟冷縮熱脹一樣會裂開有罅,水一樣會漏落去,水晶面仲會阻住水份蒸發。總括來說,我較喜歡原來的質感,覺得唔需要打水晶地蠟。

香港地全木唔怕潮濕呀? 有冇人同你講過全木地板香港唔係好岩
下面係夾板好D 隱定D

舊居都係長地板,前業主打咗水晶地蠟。唔見有彎曲現象。

回覆 7# ckshum

師兄打水晶地蠟前有冇重新打磨過地板?