傳統光管老化得快,想換LED燈

1)請問有無ching覺得傳統光管老化得快?
例如:新買好光, 好快老化,得翻六成光度

2)想換LED燈
LED燈有無光度老化問題?
同埋LED有散熱問題,係咪買LED燈內含大heatsink就無問題?
謝謝

你可以直接換LED光管,唔使換光盤,唔使拆火牛,只係換埋隻 starter,就可以用 LED 光管。好簡單,公司都換幾支。
Starter 跟LED光管送埋,特點係光管亮度可以換starter來調較,這需要再另購starter.
不過支 LED光管都幾貴,唔好用鴨仔街的價錢比較。

1)唔覺得傳統光管老化得好快(買靚嘢會好D)

2)LED燈都有光度老化問題(買名牌會好好多) , 但無咁快和明顯

3)LED有散熱問題,買內含比較大heatsink或買名牌會好好多

4)LED有藍光問題 , 在長時間使用時要俾眼睛適當休息

你可以直接換LED光管,唔使換光盤,唔使拆火牛,只係換埋隻 starter,就可以用 LED 光管。好簡單,公司都換 ...
william-yeung 發表於 2017-3-23 12:23

我係用吸頂飛碟燈加電子鎮流器
環型(圓型)光管
又可唔可以直換LED光管?

最慘led光管用嘅電子零件老化喎.

我係用吸頂飛碟燈加電子鎮流器
環型(圓型)光管
又可唔可以直換LED光管? ...
sailoralan 發表於 2017-3-23 14:15

可以 好多舖都有得賣 例如

https://world.taobao.com/item/54 ... 4.0.0.kVuXX6#detail

https://item.taobao.com/item.htm?id=43725427574

1)唔覺得傳統光管老化得好快(買靚嘢會好D)

2)LED燈都有光度老化問題(買名牌會好好多) , 但無咁快和明顯

3 ...
ja8 發表於 2017-3-23 12:36

成日有人講藍光問題
係咪LED有,傳統光管無?

回覆 7# sailoralan

祗知 LED 有這問題。

回覆 1# sailoralan

師兄,請問咩牌子可以唔駛改線同牛?

你可以直接換LED光管,唔使換光盤,唔使拆火牛,只係換埋隻 starter,就可以用 LED 光管。好簡單,公司都換 ...
william-yeung 發表於 2017-3-23 12:23

咁支LED光管幾錢到?
唔係用電子牛既光管唔係拆走個士橽直接裝士LED光管上去就用到咩