有無辨法CHECK部冷氣係幾多個BTU?

我用緊部分體冷氣係General,但唔知佢係幾BTU,請問點先可以CHECK到?

機型model no. 係

ASG19ABNEW

ASG19ABNEW

以general 命名方式應該係2匹
通常09 就一匹, 12就匹半, 18就2匹, 30就3匹

再準確D睇下尺數會好D

ASG19ABNEW

以general 命名方式應該係2匹
通常09 就一匹, 12就匹半, 18就2匹, 30就3匹

再準確D睇下尺數會 ...
wgpoon 發表於 2017-3-23 14:35

唔該曬師兄

想再請問一下宜家買冷氣用環保雪種,係咪買大半匹好d?

想再請問一下宜家買冷氣用環保雪種,係咪買大半匹好d?
patkwok 發表於 2017-3-23 14:49

我用日立變頻冷氣,舊冷氣2匹,心諗新都係2匹得啦,點知真係唔夠,如果有得後悔,我一定會買2.5匹

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

我用日立變頻冷氣,舊冷氣2匹,心諗新都係2匹得啦,點知真係唔夠,如果有得後悔,我一定會買2.5匹
...
chining0923 發表於 2017-3-23 16:37

係咪真係制冷能力差D

係咪真係制冷能力差D
patkwok 發表於 2017-3-23 16:40

因為舊係窗口式,同新機裝的位置不同,一齊比較可能有些少不公平,但真係夠風唔夠冷。舊機15分鐘就夠哂涼,新機要一個小時先夠

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

因為舊係窗口式,同新機裝的位置不同,一齊比較可能有些少不公平,但真係夠風唔夠冷。舊機15分鐘就 ...
chining0923 發表於 2017-3-23 16:44

明白

回覆 8# patkwok

但變頻機用電真係少好多,唔知舊機食電定點樣,同期電費真係交少成200$

回覆  patkwok

但變頻機用電真係少好多,唔知舊機食電定點樣,同期電費真係交少成200$ ...
chining0923 發表於 2017-3-23 17:23

咁從理論來講,變頻機應該慳電D既