有冇辦法 擰開呢粒螺絲?

]各位師兄

個湯煲嘅煲耳燒爛咗, 買咗個新嘅返嚟, 想換咗佢。 但係呢粒螺絲擰極都擰唔開, 應該係下面凹師母 kick住咗, 個空間好細, 放唔到尖嘴鉗入去, 有冇其他方法可以令開佢?
[attachimg]1969344[/attachimg
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先整正塊鐵片,噴WD40,用鉗鉗住呢兩邊,再用批扭出螺絲。

噴完 WD40 再用兩把鉗

一把尖咀鉗鉗下面 另一把鉗鉗上面 出力扭

唔建議用螺絲批扭上面 因為好易扭撻一十字牙

另一方法 用鉗之類 CUT 斷粒螺絲 再去配番粒連絲母

噴完 WD40 再用兩把鉗

一把尖咀鉗鉗下面 另一把鉗鉗上面 出力扭

唔建議用螺絲批扭上面 因為好易扭撻 ...
別問我是誰 發表於 2017-3-23 18:42

呢個方法最好

用兩隻筷子
最好係木
左右插實並尾端壓向地面
如果筷子尖太大,可以削到薄佢
上面就再用一字批擰  

回覆 3# 別問我是誰

鐵片下面空間好細, 放唔到尖嘴鉗入去,已經唔敢用螺絲批扭, 而改用鉗, 但係個師母固定唔到

呢個方法最好
kswong8d 發表於 2017-3-23 18:49

粒螺絲好硬, 唔一定CUT到. 我有絲母, 所以, 如果CUT到最好.

用佢

諗到條屎橋,用火槍燒下粒絲母,燒幾秒,跟住快手用鉗試下鉗實絲母再係上面用批扭

試下好似上面D ching講噴WD40, 然後等一陣比佢滲透
因為粒螺絲應該都係不鏽鋼螺絲, 可能比D餸漬黐死左
然後插D牙籤竹籤之類入螺絲母的位度固定絲母, 再扭下睇下得唔得