[操作疑難] 拖板反相會唔會影響安全?(已更新)

今日買左個LDNIO SC3301拖板,點知翻到屋企用工具check,發現拖板嘅L同N倒轉左。
咁樣使用會唔會有危險?

更新:今日去左鋪頭同佢地講翻個拖板有問題,並且即場攞socket tester試俾佢地睇。睇完之後,其中一個店員第一句就話“我地賣嗰時冇話佢符合安全規格喎”,然後又講“冇人迫你買架”,之後另一位店員唔知同佢講左啲乜,佢就死死氣主動退錢,我臨走前仲壓低把聲鬧左句“乞兒”……喂,你唔鐘意可以唔俾翻啲錢俾我喎,冇人迫你退錢架。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

今日買左個LDNIO SC3301拖板,點知翻到屋企用工具check,發現拖板嘅L同N倒轉左。
咁樣使用會唔會有危險?

...
hk133 發表於 2017-3-25 22:38

當然有危險,例如
你插個,有制,蘇頭
關制後,電器用具
都會帶電

你拆開個,拖板(插頭)
睇下 L,N 係咪,翻轉接線

回覆 2# only

但關閉拖板上面嘅開關之後,電器都會斷電喎。
    用有開關嘅滅蚊燈做測試,滅蚊燈開關睇落係正常,關閉之後指示燈都會熄埋(但拖板開關依然開住)

回覆  only

但關閉拖板上面嘅開關之後,電器都會斷電喎。
    用有開關嘅滅蚊燈做測試,滅蚊燈開 ...
hk133 發表於 2017-3-25 22:47

斷(N)
無斷(L)

呢款拖板前排拆過係LN反接,於是大改造,換過條power cable同執靚USB charger堆電容

個socket tester喺邊度買

鴨記有

回覆 5# 寂寞的FSY

使唔使焊接?我唔識焊,而且冇焊接嘅工具。
    同埋我想知呢個拖板要點樣拆,螺絲孔好似全部都有保護塞塞住。

回覆 6# peter88625

我呢件係喺鴨寮街買,同埋我係買最平嗰款。