請問一啲關於火牛嘅問題

請問一啲關於火牛嘅問題:

(1) 是否只要輸出電壓相同的火牛,輸出電流大或細都可以共用?
例如:原配係 12V 3A,用 12V 2A 或 12V 18A 都得,只係充電會慢啲或快啲?

(2) 充電火牛插頭唔理個電壓標示〔假設無標示〕,唔通電情況下,有無得 check 到佢係單電壓或世界電壓? 如果單電壓 120V 火牛插頭插入本港供電源,是否只會燒咗火牛,唔會傷到要充電件電器?

(3) laptop 換火牛,原廠係標示輸入100V-240V 1.5A 輸出20V 3.25A,揾到代用標示輸入100V-240V 1.8A 輸出20V 3.25A,輸入部份嘅 1.5A 同 1.8A 有分別,是否都可以用?

謝謝幫忙!

回覆 1# irhk

(1) 是,但A數只可以大過原配。
(2)會燒咗火牛,會唔會傷到要充電件電器,就要睇隻充電火牛嘅保護設裝置做得好唔好。
(3)可以用。

回覆 1# irhk

第三點就咁睇
可能隻牛轉電效率無咁高
所以先要輸入多d電流來轉壓

回覆  irhk
第三點就咁睇
可能隻牛轉電效率無咁高
所以先要輸入多d電流來轉壓 ...
kelvin010 發表於 2017-3-26 11:30

回覆  irhk
(1) 是,但A數只可以大過原配。
(2)會燒咗火牛,會唔會傷到要充電件電器,就要睇隻充電火牛嘅 ...
絕對好奇 發表於 2017-3-26 03:32

謝謝兩位師兄回覆!
另外,火牛如果唔通電,用萬用錶之類可否 check 到佢係單電壓或世界電壓?
謝謝幫忙!

謝謝兩位師兄回覆!
另外,火牛如果唔通電,用萬用錶之類可否 check 到佢係單電壓或世界電壓?
謝謝 ...
irhk 發表於 2017-3-26 21:31

唔得, 除非你拆開隻牛睇

唔得, 除非你拆開隻牛睇
KinChungE 發表於 2017-3-27 00:45

明白,謝謝師兄回覆!

如果單電壓 220V輸20V火牛插頭插入220V供電源,出20V.
那如果單電壓 220V輸20V火牛插頭插入110V供電源,會出幾多V??

回覆 7# nganshiu

傳統環牛應該得一半電壓,如電路上沒有其他東西檢測電壓來斷電的話
電子牛通常100-240,如果輸入只要求220而入得110,未必著到

有錯請指正