求幫忙,買分體式冷氣機不同問題??

我剛剛整好了地板,準備買傢俱,但發現買分體式冷氣機無對住很多問題,想請教大家。
我個單位170尺,大廳應該130尺左右,個單位是L型,又不是大又不是細,我應該買1匹或1.5匹才適合這個單位?
我又不知道冷氣機安裝在那一個位置是最好?,如果安裝在A位置,又怕B區不夠冷氣,因為我會在B區位置放一張雙人床。
但是如果安裝在B區,又怕冷氣機起正床上面不太好容易病和冷氣機流水影響張床。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我覺得應該匹半至兩匹  若有幾個人探訪 匹半未必夠

裝在紅色位 應該最理想 但走喉唔方便 所以裝藍色位附近最佳

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

裝左門口上 吹住 A  住 應該最理想 ...
別問我是誰 發表於 2017-3-27 17:14

忘記了,2匹不能安裝,因為公屋唔比

btgirl1231 發表於 2017-3-27 17:18

上面加咗圖 

裝左門口上 吹住 A  住 應該最理想 ...

會不會太遠,因為仔管太長會出現倒流情況

會不會太遠,因為仔管太長會出現倒流情況 ...
btgirl1231 發表於 2017-3-27 17:20

上面加咗圖 裝藍色位 

裝在紅色位 應該最理想 但走喉唔方便 所以裝藍色 ...

藍色裝不到,無可能行到甘遠,紅色位置我最擔心流水問題

其實裝邊位最重要睇你屋中的家俬位,
安裝時室外機和主機是否已經包在安裝費內,
如果唔包加幾多錢,
如果裝位唔太理想,
可以加風扇做對流!

咁得意乜公屋唔比裝兩匹嘅咩.

咁得意乜公屋唔比裝兩匹嘅咩.
bei6266 發表於 2017-3-27 18:21

公屋限制住,無法