想問晾衫架上面, 加建透明膠板遮住, ,是否合法?

想問晾衫架上面,
加建透明膠板遮住,
,是否合法?
如果想DIY在上面加建膠板,
有無好建議?膠片可以推出推入,
活動式!
希望有前輩幫忙!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

千折唔好呀!膠片食風,又翠,你仲想整到推出推入(咁唔穩陣)
一陣大風吹爆跌落街點算!

我屋企就用緑色帆布,四邊打窩釘窿,
用繩綁住喺晾衫架,
平時唔用可以卷起佢,
打風就收返入屋!
而且非固定裝置,應該唔犯法!

千折唔好呀!膠片食風,又翠,你仲想整到推出推入(咁唔穩陣)
一陣大風吹爆跌落街點算!

我屋企就用緑色帆布,四 ...
denc 發表於 2017-4-6 01:40

安全問題,就請教各位點可以DIY!
多謝你的建議!
不過就因樓上,不時. 跌嘢落街煙頭,
所以DIY 裝上遮蓋 晾衫架,防止有嘢跌落嚟!

使用拉爆螺絲
固定角鐵,
上面中路軌,
裝上厚身pvc透明膠片
。可以推前推後
在牆身拉爆固定
粗身鋼絲,綁定
pvc膠板,
防止下墜!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要係外牆掛任何野,要睇大廈公契,
一般大廈外牆都唔會畀你放任何野,
就算係"朝行晚拆",
而且你掛任何野係出面,
萬一跌咗落街整到人,
保家居保險有可能唔會賠,
同埋傷者/死者家屬告你,
告埋業主立案法團(一般告親實有佢地份),
到時業主立案法團有可能會告返你,
因為你疏忽,到時你賣樓破產都唔掂,
當然你住公屋嘅,
房署應該會好快出信警告你...
其實如果係房署提供嘅涼衫架,
佢應該有塊帆布可以拉嚟遮住啲衫喎(不過真係冇X用)

要係外牆掛任何野,要睇大廈公契,
一般大廈外牆都唔會畀你放任何野,
就算係"朝行晚拆",
而且你掛任何野 ...
alancck 發表於 2017-4-6 08:03

多謝!建議!
但是見到好多人裝!

膠片會变脆,跌落街係遲早既事,一兩年貨仔。樓主可考慮下装厚帆布。

via HKEPC Reader for Android

多謝!建議!
但是見到好多人裝!
philips2001 發表於 2017-4-6 14:01

我居住 馬鞍山 居屋
管業處 見到 會發信給 業主叫自行清拆
之後 有無再跟進
我眼見 就無啦

多謝!建議!
但是見到好多人裝!
philips2001 發表於 2017-4-6 14:01

見到好多其他人裝唔代表合法!總之外牆上 無經過屋宇署批准 都係犯法!一有意外!只能選擇破產

你見好多人裝膠片?我未見過喎!

你相嘅路軌要嚟安吊木門,根本無可能夾實厚膠片!
同埋如果打風,招牌都吹跌!你有信心你依啲DIY嘢無事?
到打風時依啲固定裝置,到時你驚想折都唔易,
成件事你有無諗過後果?

帆布同膠片一樣可以遮晾衫架,點解要整啲危險嘢?因為型呀?!