想買個迷李電鋸看門口

可能一年都用唔上三兩次, 純粹以備家居不時之需,木板可以鋸到1吋厚,睇咗一大輪,TB 依部 worx wx423 或者 wx429 係唔係好選擇?謝謝!

可能一年都用唔上三兩次, 純粹以備家居不時之需,木板可以鋸到1吋厚,睇咗一大輪,TB 依部 worx wx423 或 ...
irhk 發表於 2017-4-9 13:05

真係好日都唔會介木板......我通常用返普通磨機
一個磨機,咩都係咁 cut 係無咁直

謝謝師兄回覆!
磨機同線鋸好似都好難操作得穩定(對於無diy慣嘅新手)

磨機的話唔好用鋸牙款嘅碟
萬一kickback果下會好危險
https://www.youtube.com/watch?v=g4L27Z4kGq4&t=35
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2363744
一般人仕的話 鋸嘢用把積梳或者老虎鋸會安全啲
祇係效率同精確度會比較差

傻先會用磨機介木
咪教壞人

師兄有冇用過makita 12v 這一款鋸?

力度比不上makita, 所以如果你試過 Makita 覺得唔夠力, 就冇必要買WORX. 但係這一部畀MAKITA 好的地方就是冇咗個 摩打阻住曬.

Worx 和makita這一款機我都用過, 他比磨機好就是有買紅外線 輔助鋸, 可以鋸直線 代替積梳機用

傻先會用磨機介木
咪教壞人
3K 發表於 9-4-2017 09:15 PM

超易咬碟, 血滴子, 兜頸割埋來, 真係靠害

不喜歡勿插!
以上工具有危險性!
不過以最平價錢!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見過兩次工業意外,
幾年前喺上水,個水喉佬用磨機据條8吋喉,唔夠5分鐘聽到佢大嗌,睇到佢左手拇指插住塊碟片  
幾個月前又喺上水,見有人搬啲大型醫療機器,但件嘢大咗少少入唔到門口,有條木工佬就係想用磨機cut木門框,隻碟一掂到啲木即時彈開,磨機就直插入附近木板間隔,好彩冇傷到人

via HKEPC Reader for Android

不喜歡勿插!
以上工具有危險性!
不過以最平價錢!
philips2001 發表於 2017-4-9 22:49

電鑽得1000~3000轉, 夠用嗎?