奇怪的降壓板………

呢塊板,真係好鬼奇怪。
Notebook牛做輸入,用嚟叉iPad。
就咁直接駁嘅話,輸出好似無料到咁,部iPad係有顯示充電狀態,但係充得極慢。
個幾鐘先得嗰幾%。

但係駁條白尾巴落去Mon住。
就會見到佢顯示5V 2.1A,即刻極速咁充入去。

夠竟發生咩事?

塊降壓板 USB 頭 Data+- 係空接?

叉iPad, D+, D-, 要有識別電阻分壓.

Google 吓就知道.

叉iPad, D+, D-, 要有識別電阻分壓.

Google 吓就知道.
jwong852 發表於 2017-4-11 12:02

「采用最新的USB 识别电路,完美兼容IPHONE、绝大多数安卓手机、IPAD。」

粒嘢應該本身已經有識別電路。
就咁插就得。

依家只係奇怪,唔加隻白尾巴Mon住,就勁慢。
加隻白尾巴Mon住,佢就正常。

塊降壓板 USB 頭 Data+- 係空接?
tomchen 發表於 2017-4-11 11:24

「采用最新的USB 识别电路,完美兼容IPHONE、绝大多数安卓手机、IPAD。」

應該唔係空接。
不過,如果佢真係空接,都無理由插隻白尾巴落去就有改變㗎嘛。

睇嚟似係塊降壓板USB口嘅識別芯片壞、唔兼容,甚至根本冇識別芯片!

邊款白尾巴?
有一款雙USB輸出嘅白尾巴,其中一個USB口係內置識別芯片嘅。

睇嚟似係塊降壓板USB口嘅識別芯片壞、唔兼容,甚至根本冇識別芯片!

邊款白尾巴?
有一款雙USB輸出嘅白尾 ...
dcc2000 發表於 2017-4-11 16:50

最早期嗰代白尾巴。
單純Mon嘢嚟睇,始終都係覺得第一代嘅白尾巴好睇。
插頭大小適中……

假如係祗有一個USB輸出口果款白尾巴,USB口中間兩個接點(D+ D-),輸入輸出係直通嘅。
有可能係塊降壓板嘅USB(母)口質素問題,你直接插條ipad線時,D+ D- 接觸不良。

不如影塊降壓板,睇吓電路本身有冇識別芯片或者電阻。

假如係祗有一個USB輸出口果款白尾巴,USB口中間兩個接點(D+ D-),輸入輸出係直通嘅。
有可能係塊降壓板嘅US ...
dcc2000 發表於 2017-4-11 17:07

正面嘅話,基本上上面嗰張圖,可能仲清楚過我自己影出嚟。
至於背面嘅話,係乜都無嘅。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正面嘅話,基本上上面嗰張圖,可能仲清楚過我自己影出嚟。
至於背面嘅話,係乜都無嘅。

...
mdws2002 發表於 2017-4-12 12:33

睇圖 D+D- 完全 short 埋,點樣可以智能法