[操作疑難] 請教馬桶底部滲水怎麼辦?

請教馬桶底部滲水怎麼辦? 馬桶係 ROCA GAP 系列, 之前好地地的, 不知為何近期毎次沖水後, 隔一陣馬桶個底部(紅圈位置)就會出現滲水情況, 但滲水情況不算太嚴重, 觀察過馬桶周圍都沒有漏水落去之現象, 想請教各位高手, 究竟滲出來啲水從何而來? 可以怎樣處理好佢呢? 有人教我把馬桶底部所有白英泥剷走佢, 再舖返好佢, 唔知咁様得唔得呢? 請指教一下, 謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請教馬桶底部滲水怎麼辦? 馬桶係 ROCA GAP 系列, 之前好地地的, 不知為何近期毎次沖水後, 隔一陣馬桶個底部 ...
sonycliepda 發表於 2017-4-11 16:58

估計是去水位 接駁位膠老化

嘗試用紙巾抺乾去水接駁位 去一次水 再用紙巾抺抺 紙巾是濕的 就是去水位漏

其實係唔係個坐裂左

水膽夠期換

估計是去水位 接駁位膠老化

嘗試用紙巾抺乾去水接駁位 去一次水 再用紙巾抺抺 紙巾是濕的 就是去水 ...
別問我是誰 發表於 2017-4-11 17:15

去水接駁位是指馬桶後面那條接駁大喉嗎? 謝謝!

去水接駁位是指馬桶後面那條接駁大喉嗎? 謝謝!
sonycliepda 發表於 2017-4-11 17:30

係 果條喉接到坐廁的那個接駁位

其實係唔係個坐裂左
simontang 發表於 2017-4-11 17:23

又真係見到兩條裂痕。記憶中有幾單坐爆厠新聞。

WLau 發表於 2017-4-11 18:28

再睇睇 又未必係裂 可能好似鏡 反光位 

WLau 發表於 2017-4-11 18:28

係反光, 不是裂痕!

我屋企個座廁底就真係 有裂紋...發現左都成年....但冇滲漏問題
其實有冇D臨時既處理方法  或者加固既方法???
因為早幾個月先搞完個泵水掣.整左幾舊水...
如果平平地 又要成SET換曬....料連人工 大概要幾錢到??