我個浴室呢個位裝唔裝到浴室寶

咁多個ching,我個浴室無窗,即係俗稱「黑廁」,依家想喺抽氣扇位改裝窗口式浴室寶,想問裝唔裝到?

咁多個ching,我個浴室無窗,即係俗稱「黑廁」,依家想喺抽氣扇位改裝窗口式浴室寶,想問裝唔裝到?
...
CSA41200 發表於 2017-5-21 00:57

裝到抽氣扇,多數都裝到。但外面係乜位置?小心抽鮮風換氣變成吸死氣入屋。

回覆 1# CSA41200
師兄,無上過你屋企根本唔清楚你個「黑廁」的間格設計和裝修。
唔知你〝浴室呢個位〞係咩位就根本答唔到你裝唔裝到。請影相

另外,有幾個牌子都出浴室寶的。
唔同牌子型號有不同的尺寸和安裝要求。
請講你想買邊隻。

裝到抽氣扇,多數都裝到。但外面係乜位置?小心抽鮮風換氣變成吸死氣入屋。 ...
高登阿伯 發表於 2017-5-21 01:33

外面係廚房嘅假天花內層,有一條抽油煙機喉作管道給抽氣扇抽氣用

回覆  CSA41200
師兄,無上過你屋企根本唔清楚你個「黑廁」的間格設計和裝修。
唔知你〝浴室呢個位〞係咩 ...
BEpsilon 發表於 2017-5-21 01:42

外面係廚房嘅假天花內層,有一條抽油煙機喉作管道給抽氣扇抽氣用
心目中有幾隻,kdk,金章,草津,邊隻好啲?

CSA41200 發表於 2017-5-21 01:55

唔係好明〝廚房嘅假天花內層〞係點樣...為免誤解亂答,請影相
有假天花的話,請拆開假天花睇(及影)現有管道。
另外,你現有的抽氣扇係咩牌子型號?其排氣和供電係點樣的?

無相無真相
如果原本抽氣扇點裝點大部
配到隻浴室寶又係咁裝咁大部
就咁換完唔使點改嘢就比較好同簡單

但係如果浴室寶嘅A數
仲大過原本俾抽氣扇條跳掣的話
要搭過條夠力嘅電線俾浴室寶用就係大工程唻

唔係好明〝廚房嘅假天花內層〞係點樣...為免誤解亂答,請影相。
有假天花的話,請拆開假天花睇(及影) ...
BEpsilon 發表於 2017-5-21 02:15

Ching,暫時唔係屋企,影唔到相比你睇
〝廚房嘅假天花內層〞,即係花天與假天花之間個地方

無相無真相
如果原本抽氣扇點裝點大部
配到隻浴室寶又係咁裝咁大部
就咁換完唔使點改嘢就比較好同簡單

但 ...
kanduki 發表於 2017-5-21 02:43

Ching,預咗要換個大A數嘅電制

1. check供電
2.牆吼大小(太細要加箱)