新買平板

今天剛入手Acer A500,想問電池一開始需唔需要好似放電呀之類?如果要的話點放?有無咩要注意既地方?
我本來一直響Transformer/A500/AT100間猶豫(前兩者有玩過實物),AT100今日終於都拎到上手玩,
Transformer令我卻步原因係我同場見到有人買,開兩盒都話有死點...於是我放棄,AT100個殼幾靚,玩左一陣,其實無咩特別唔好,但最後都係買左A500...現時乜都未試乜都未搞,第一次用都係問清楚先好...

放電呢D野....係以前既鎳電池先要...

依家既新product已經唔駛返去差夠8-12hrs先

不過仲有好多無知sales會叫你咁做

放電呢D野....係以前既鎳電池先要...

依家既新product已經唔駛返去差夠8-12hrs先

不過仲有好多無知sales ...
kelvinka 發表於 2011-9-15 19:41

唔該晒師兄,咁我依家去叉電 @@

今天剛入手Acer A500,想問電池一開始需唔需要好似放電呀之類?如果要的話點放?有無咩要注意既地方?
我本 ...
sachi520 發表於 2011-9-15 19:08

鋰電已經冇必要學以前咁做。

相反唔好用到盡至叉電,咁舊電會冇咁傷。

請問樓主!咩價位入手!?
我聽日都想去出部…
同埋有無 c hing 話我知 A500粒電係咪頂到10個鐘?

先謝

相反唔好用到盡至叉電,咁舊電會冇咁傷。
coldeye 發表於 2011-9-15 20:52

因為保護芯片的關係, 正常用, 沒有可能將電池用到最盡 ( 最低 volts ) . . .
就算閑置一兩年沒有充電, 都不會出事的.

說明書話, 第一次至少充4小時, 其後可隨意充幾耐都得

我本來都想買TRANSFORMER, 但因為不能直讀USB記手指, 即係有ADAPTOR cABLE 都唔得, 我才轉買a500

回復 1# sachi520

where u bought ?? how much ??

我本 ...
sachi520 發表於 2011-9-15 19:08

早兩日買左transformer, 開第一部已經好靚仔,完全冇問題,可能係某一兩間鋪d貨有問題