可推介9.7寸或以上4:3 平板嗎?

睇左好耐,見到現在似乎技術成熟了。

主要用途 :
1) 睇下ebook 雜誌/漫畫,所以一定要9.7寸 4:3 芒 ,睇唔慣一般android 比例
2) 會用wifi 上網,經家中router ,搭車睇下新聞上綱,所以個 wifi 最了有最快的 n 制式,
      在外面會用desire 手機 3G 再比wifi 出來,但時間有限,只會搭車間中睇下。
3) 重要用途,睇電影file ,要有 HDMI 線,可以駁出廳的lcd 32寸電視,睇戲/劇等等,
      所以最好可以 播外掛字幕的影片檔(暫時有冇apps 做到?)
      所以畫質要夠流暢,部機用來坐 sofa 有線遙控播放。

見呢度好多師兄用台電A10t ,又見到人話等雙核再出。預算HK$1500 內,暫時可買到A10t ,
酷比魔方 U9GT2(8G) 9.7 寸,但好似單核,播片夠唔夠?
可以指教下嗎?多謝。

還有,因為主要用途睇書及戲,file 都是從desktop 抄過去,
即係要用條線,最好有埋插口,係咪即係果d OTG 線?
或者咭?但一張咭放到幾多套高解象的戲?
thanks .

我見淘寶d 套餐都有埋專用的皮套,芒貼,呢兩樣一定會買埋,條data cable ,HDMI 線都會要,
跟機叉電器。

仲有係一定要自己可以刷過d ROM 用返繁體中文,可以上google play ,搵到所有本地人用慣的野,
睇到 Utube ,唔會上唔到高登睇吾到d 被河蟹網站,因為我係愛香港嘅香港人...

Apple 告 Samsung SGT10.1 就是因為相同size和 4:3, 所以現時的tablet都是16:9或其他比例, 先避其鋒.  市場上, 有錢就可以用license/patent打壓對手也. Apple是對四方的tablet, 都會有機會告也.
最pk, 反而是M$不是做過android, 但所有android機, 它都要收版稅, Mo記現是Google成員, 出android, 反而給M$訴訟中.

台電 用家
1) 睇下ebook 雜誌/漫畫,所以一定要9.7寸 4:3 芒 ,睇唔慣一般android 比例

如果長期拿住黎用,手好快累

2) 會用wifi 上網,經家中router ,搭車睇下新聞上綱,所以個 wifi 最了有最快的 n 制式,<---------- wifi 部部好弱,我部台電在房用收廳個 N Router已經成日斷.

3) 重要用途,睇電影file ,要有 HDMI 線,可以駁出廳的lcd 32寸電視,睇戲/劇等等,
台電播片都還可以,但我個部出22 寸mon 見到個22寸mon好多點會閃閃下,唔知其他人會唔會

睇左好耐,見到現在似乎技術成熟了。

主要用途 :
1) 睇下ebook 雜誌/漫畫,所以一定要9.7寸 4:3 芒 ,睇唔 ...
吉夾萬 發表於 2012-5-29 03:13 PM

預算HK$1500 內 返大陸買原道N90双擎2.

stephen1029dog 發表於 2012-5-30 11:29

多謝意見,但搵唔搵到rom 可以刷?我頂多跟人做。
可以有齊我想要的功能嗎?thanks ..

stephen1029dog 發表於 2012-5-30 11:29

睇左淘寶,原道N90雙擎2 ,1500蚊港幾唔得,人仔都14xx ,我衣家家唔急,可以等幾個月後先。
但要求的功能無變。但其實好想知A10t 得吾得。

台電 用家

如果長期拿住黎用, ...
csk101 發表於 2012-5-30 11:20

多謝寶貴意見,如果出電視畫質太差,真係驚驚地....但會唔會好窒?
你話d 點閃,可以係訊號遺失的原故,你換條好少少的 HDMI 線試下。

睇左淘寶,原道N90雙擎2 ,1500蚊港幾唔得,人仔都14xx ,我衣家家唔急,可以等幾個月後先。
但要求的功 ...
吉夾萬 發表於 2012-5-30 01:05 PM

1299人仔.
http://s.taobao.com/search?q=%D4 ... d=staobaoz_20120530

愛魅A90,膠殼,所以好輕,保護點+皮套950人仔,睇2160p片都無問題,
行A10 cpu,十分大路,有咩唔掂上hkepc一定有人幫倒你