[開箱] 原道MINI ONE入手了(更新部份內容,已出0828固件,有待分享~)

淘落黎之前預售同客服溝通好,有預售送禮(OTG線+叉電器),899人仔+10ROOT+30發順豐=939人仔

星期一拍下比錢,星期六發貨,今天收到了,睇相啦﹕

安全度較高的包裝

裏面的兩小件

叉電器是5V2.0A的,不過試用中好似冇乜力水,叉得慢,唔知係系統顯示問題定真係叉電太弱…

用MICRO USB的叉電,好方便,問過客服話可以用尿袋,唔錯…

開盒了…

送左條OTG線,仲有條USB>MICRO USB線,試過用佢駁電腦,可以認倒有NEW DEVICE同顯示差緊電,不過好似電量冇升,有待驗証…

到外觀喇,講真就係為左外型而比多100-200先會考慮呢部,但又唔洗比幾成倍入平果
正面﹕

背面金屬蓋

單手拎住

機身厚度

機頂

著倒機,放心了…

仲試用緊,有冇師兄有其他好用ROM介紹下?佢個原裝系統ROOT左好係麻麻地…
順暢度我覺得好得,同部手機S3差唔多,可能仲未夠裝得多野,但個系統係有少少BUG,但唔影響操作…
用緊手機HOT SPOT WIFI,關左手機再開返佢識得自己上返,另外可以邊差電邊用,唔會有問題,不過就好似唔可以駁住叉電開機,要開機果陣甩一甩,開左再駁返就OK~

更新一下,有關叉電果度,發覺如果著左機駁住叉電器,個電量係唔會升唔會跌,而用尿袋2A輸出的話,發覺佢係叉下停下叉下停下咁,估計著左機只能維持電量而不能叉電,要熄左機,駁住叉電,再著機,先會叉倒電(屏幕會顯示差緊電),尋日成日著住機駁住叉都冇升過電量,夜晚訓果陣熄機叉,今朝電量就滿左喇。
再更新一下,用左一排,著機狀態下都可以叉倒電,不過比較慢(待機MODE駁電腦USB),而著機狀態使用中都可以叉倒電,但真係超慢,睇你用果個APPS大唔大食。

台灣有用家測試過可以用IPAD MINI 套,不過大家如要買新果時就要留意下頂邊最好全條要留空,如果唔係會阻住左駁線插卡同耳筒。

原道MINI ONE入手了(更新部份內容,已出0828固件,有待分享~)

軟件測試

安兔兔跑分正常

穩定測試(唔知咩黎)

初部續航測試,100%CPU LOADING,約2小時用一半電。

10點觸控PASS

其他測試
1. 續行力
-100% CPU LOADING 2小時約用一半電。
-尋日18:30滿電,之後用到00:00,其間有半小時食飯,淨返約8%電,用途有上網、下載、睇MYTV,睇PPTV,打極品飛車,9成時間KEEP住長用o既結果。
-待機關屏24小時餘下80%電量
-耳筒睇DVD片4.5小時 100%>7%

3. 測試普通耳機插唔插得入
配耳機果陣要小心,因為已測試4節(新D,IPHONE果d)雖然都插得入,但就會好似冇左一邊聲道咁,要用返3節果d舊款耳機,如下圖,上面果條係舊款3節,下面果條係新款4節iphone用耳機。

又或者試過用個3節頭分插,再駁返4節iphone耳機都可以work,不過駁上駁可能冇咁穩定。

4. 測試不同單色屏幕

5. IOS 6 HOTSPOT測試

FAILED by ngangelia

6. WIFI及邊緣測試
-在IP4收倒1格,可以上網的情況下拍左張,佢要等好耐先LOAD倒PLAY STORE入面D野,另外再行遠一步就LOAD唔倒了,距離ROUTER約15米,中間有2牆,而IP4果個位置都仲有1格,不過都係LOAD得慢D。

-手機G PRO連接 OK by tamahome1101
-可連接S3手機SHARE WIFI by annahows
-NEX WIFI過相 OK

7. 叉電測試
原裝火牛5V 2A OK
電腦USB(應該0.5A) OK
I牌藍芽叉電器 5V 0.5A OK
平果IP4牛 5V 1A OK
車用1開3+1 USB ?A OK
Y牌尿袋 2個輸出 5V 1A 及 2A OK

8. 遊戲及APPS測試
遊戲﹕
1. 極品飛車13 OK
APPS﹕
1. WHAT'S APP OK
2. LINE OK
3. MyObservatory FAIL
-ROOT後可去PLAY STORE下載FULLSCREEN HIDE條STATUS BAR就能正常運作天文台 FROM 回憶是很痛苦

9. 測試布卡漫話

問題回報﹕
1. 著機使用狀態下充電,電量不能提升,而待機狀態下電量才能提升,不過好像仍比關機狀態充電慢。
2. 關屏待機情況下,會有間歇性的啪啪聲响。
3. 不能使用IPHONE IOS6 SHARE出來的HOT SPOT。
-"用IOS6 hotspot 無問題喎, 我 firmware 係 0529" FROM jackiehemas
4. 用HDMI輸出會有電流雜音。

最重要係使用時間!

回復 4# TOMMY6041

呢個要聽日到後日先有資料,睇返N80RK你預佢睇片都係約4小時啦~~~

wifi掂唔掂?

回復 6# 孤獨推銷員

實測﹕
ROUTER WIFI 10-15米直線冇牆2/4格
IPHONE HOT SPOT 5米內無牆4/4格 >5米 3/4格(公司唔方便走咁遠)

C兄 試下 手機S3 HOT SPOT WIFI 俾 mini one
之後去同一個網頁
睇邊個快

回復 8# manuleung

依家得返IP4係手,S3同事已走~

回復  manuleung

依家得返IP4係手,S3同事已走~
red1210 發表於 2013-5-27 16:09

可不可
得閒鞤小弟
甪 S3 試