究竟現在彩色嘅E-ink發展成點呢?

政府逐步試行電子教學,但以依家普遍嘅tab真係會吾適宜使用,咁唯有寄望e-ink普及!

政府逐步試行電子教學,但以依家普遍嘅tab真係會吾適宜使用,咁唯有寄望e-ink普及! ...
Dickey1128 發表於 2013-5-28 22:01

假如 tab 要二千蚊, e-ink 要六千蚊 (same screen size), 你買 tab 定 eink?

假如 tab 要二千蚊, e-ink 要六千蚊 (same screen size), 你買 tab 定 eink?
snoopy11hk 發表於 2013-5-28 23:17

但黑白e-ink 5舊...
for 學習用唔知可唔可以一邊普通lcd ,邊黑白e-ink dual mon機
文字睇e ink 圖同動畫,互動時用lcd...XD

應唔駃六k

for 學習用唔知可唔可以一邊普通lcd ,邊黑白e-ink dual mon機
文字睇e ink 圖 ...
tongziv 發表於 2013-5-29 23:42

平的 eink 仲水過 lcd

平的 eink 仲水過 lcd
snoopy11hk 發表於 2013-5-29 23:57

kindle 都有平野
我唔覺好水

算啦~ 睇文字, 黑白都OK 啦~
但IPS MON 圖都 OK la~

e-ink有冇彩色對教書黎講唔係好緊要
現有e-ink產品屏幕太細(6吋)
唔適合用於教學用途
如果Sony下面嗰款e-ink技術可以普及
加埋手寫功能, 用e-ink取代Textbook或work sheet都未必冇可能

http://chinese.engadget.com/2013 ... paper-e-ink-mobius/

文字睇e ink 圖 ...
tongziv 發表於 2013-5-29 23:42

我想你對E-INK 的印象應該停留在兩三年前,依家無論價格和刷新速度都已大大進步
當然我認為E-INK暫不可以取代傳統彩色MON,但一般閱讀方面有絕對優勢
(由IRIVER STORY 到NOOK GLOWLIGHT用家的心聲)