其實root 機有咩用??

其實root 機有咩用??

刷rom有咩用?

對我來講冇乜實際用途。部機如果夠用,夠順,冇需要換固件或者升級。

不過如果想用的apk要root權限,咁咪要root囉。

如果新固件令到使用體驗好好多,咪刷下來用囉。

root, 免費 app 走廣告

root, 免費 app 走廣告
QAFHK 發表於 2013-6-2 17:15

root有免費 app??

root有免費 app??
k_02 發表於 2013-6-2 17:16

android唔root都裝到第3方app

android唔root都裝到第3方app
jensonsum 發表於 2013-6-2 18:49

錯解!

#2 正解,係權限問題,並不是第三方問題!

錯解!

#2 正解,係權限問題,並不是第三方問題!
tongziv 發表於 2013-6-2 19:11

what is 第3方app?

擋廣告 (/etc/hosts)
Iptable (擋 d 唔應該需上連網的 app)
改 Governor 節省電源 (Hotplug, mult-core 機少 loading 時會自動停用 cpu1/2/3)
AutoStart (改開機會自動 load 咩 app/唔同 event 下咩 app 會自動 load)
改走 Navigation Bar, 用 button Savior
Wifi Key recovery (睇番連過的 AP/Hotspot 個 password)
Insmod cifs.ko, OS 層面 mount 起 NAS/MS windows 的 share drive, 因此全部 app 都直接 access 到 d share folder, 當成 local folder (Video/Music 可一 click 即播), VPN 左後連 LTE, 基本上係自家無限 size Dropbox
Titanium Backup
ADB Wireless
Fullscreen+ (tablet 用)

或者舉另一個以車做例子,就係原裝出得百五匹,解廠方電腦鎖定既數據,架車可以put到百八匹,當然有咩意外出事,車廠無任何責任,因為你已經改左佢預設數值,

擋廣告 (/etc/hosts)
Iptable (擋 d 唔應該需上連網的 app)
改 Governor 節省電源 (Hotplug, mult-core 機 ...
singlag 發表於 2013-6-2 22:24

wow,,ching禁勁ge?