[開箱] Sony Xperia Z2 Tablet 開箱

唔經唔覺自己部 Xperia Tablet S 都已經用左年半, 亦有分享過開箱文 : 久等了的 Xperia Tablet S 開箱

上年年中用開始覺得佢慢, 開個 browser 都要等幾秒, 特別電話換左 Z1 之後, 幾乎冇再用佢黎上網, 呢排仲猶豫緊換LG G Pad 8.3 定 Z2 Tablet 好既時候, 突然發現 Z2 Tablet 32GB做緊 Promote, 只係貴 16GB $300, 優惠仲只係去到 7 月2號 (可能7月3號開始全線大減價 ) 本住早買早享受既心態, 即刻入部黑色!!

首先講講 Spec :
Snapdragon 801
3GB Ram
1920x1200 IPS display with Triluminos technology(類似 Bravia Engine? 應該又係啅頭野)
6000mah Battery
6.4mm 厚, 全球最薄防水平板 (真係超薄, 我諗計埋唔防水果D都應該係最薄??)
IP58 防塵防水

===============================================================================
開箱!

買機送 GoPower 副廠皮套, 下面都會有介紹

買機送 GoPower 副廠皮套, 下面都會有介紹

Sony Tablet 同電話唔同, 出完 Z 就到 Z2, 冇出現過Z1

Sony Tablet 同電話唔同, 出完 Z 就到 Z2, 冇出現過Z1

一打開幾乎成個盒都係部機, 包裝好簡單但又唔覺得簡陋, 唔錯

一打開幾乎成個盒都係部機, 包裝好簡單但又唔覺得簡陋, 唔錯

拎起部機, 左邊係說明書, 右邊係火牛

拎起部機, 左邊係說明書, 右邊係火牛

由小弟部 Xperia V 到 Z1 到而家 Z2 Tablet, Sony 都係用緊呢隻旅行 charger, 好處係其中一隻腳可以縮埋, 但對於6000 mah 電量既 Z2 Tablet 黎講, 1.5A 似乎唔係好夠, 如果係 2A 會更好!

由小弟部 Xperia V 到 Z1 到而家 Z2 Tablet, Sony 都係用緊呢隻旅行 charger, 好處係其中一隻腳可以縮埋, ...

Z2 Tablet 本體, 係 Sony Shop 已貼 mon 貼

Z2 Tablet 本體, 係 Sony Shop 已貼 mon 貼

黑色背部係用防滑材料做, 同白色唔同, 原本想入白色, 拎上手試覺得極易跣手同惹手汗, 結果都係買黑

黑色背部係用防滑材料做, 同白色唔同, 原本想入白色, 拎上手試覺得極易跣手同惹手汗, 結果都係買黑 ... ...

造型一向係 Sony 強項, 平板之中, 除左 IPAD 我真係覺得冇乜邊部靚過佢

造型一向係 Sony 強項, 平板之中, 除左 IPAD 我真係覺得冇乜邊部靚過佢

由 Xperia Tablet S 開始, Sony 將平板歸埋 Xperia 品牌旗下, Logo 一定唔少得

由 Xperia Tablet S 開始, Sony 將平板歸埋 Xperia 品牌旗下, Logo 一定唔少

機身上方有Micro USB, Micro SD 同被封住既 sim card 位

機身上方有Micro USB, Micro SD 同被封住既 sim card 位

800 MP 相機, 個人覺得可有可無, 有幾多人會拎部平板影相? 仲要冇補光燈, 至少我唔會

800 MP 相機, 個人覺得可有可無, 有幾多人會拎部平板影相? 仲要冇補光燈, 至少我唔會 ... ...

沿用番 Z1, Z2 既磁力充電 port, 已 test 磁充線係同 Z1 一樣, 冇因為轉款而改, 讚!

沿用番 Z1, Z2 既磁力充電 port, 已 test 磁充線係同 Z1 一樣, 冇因為轉款而改, 讚! ... ...

繼續 Omni-Balance.......係好睇, 但有D悶..

繼續 Omni-Balance.......係好睇, 但有D悶..

由 Xperia Tablet S 開始有既紅外線位, 可以當遙控, 好好用!

由 Xperia Tablet S 開始有既紅外線位, 可以當遙控, 好好用!

防滑膠拎住的確係好舒服, 但指摸問題極度嚴重!!

防滑膠拎住的確係好舒服, 但指摸問題極度嚴重!!

全世界最薄有幾薄? 左 :Z2 Tablet, 右: Xperia Z1

全世界最薄有幾薄? 左 :Z2 Tablet, 右: Xperia Z1

左 : Xperia Tablet S, 右: Z2 Tablet, 呢兩部更加唔駛比, Xperia Tablet S 係專登"卷起"一邊, 當然厚好多!

左 : Xperia Tablet S, 右: Z2 Tablet, 呢兩部更加唔駛比, Xperia Tablet S 係專登"卷起"一邊, 當然厚好 ...

左: Z2 Tablet, 右: Xperia Tablet S, 大家都係 IPS, 可視角都咁好, 但 Z2 Tablet 有 Triluminos (我都唔知咩黎, 反正應該又係 Sony 最鍾意 sell 既推高對比度既野)技術, 顏色係 sharp 左

左: Z2 Tablet, 右: Xperia Tablet S, 大家都係 IPS, 可視角都咁好, 但 Z2 Tablet 有 Triluminos (我都唔知 ...

正面, 左: Z2 Tablet, 右: Xperia Tablet S

正面, 左: Z2 Tablet, 右: Xperia Tablet S

左: Z2 Tablet, 右: Xperia Z1, 呢張分別就大, Z1 個垃圾 TN mon, 一拼埋去我有換埋電話既衝動

左: Z2 Tablet, 右: Xperia Z1, 呢張分別就大, Z1 個垃圾 TN mon, 一拼埋去我有換埋電話既衝動 ... ...

正面 : 左: Z2 Tablet, 右: Xperia Z1

正面 : 左: Z2 Tablet, 右: Xperia Z1

附送既 GoPower 皮套, 老實唔建議用, 外表老土令部機重左, 完全違背 Z2 Tablet 既設計風格!

附送既 GoPower 皮套, 老實唔建議用, 外表老土令部機重左, 完全違背 Z2 Tablet 既設計風格! ... ...

好處係睇戲可以當 Stand, 同埋有自動開關 mon (磁石)既功能

好處係睇戲可以當 Stand, 同埋有自動開關 mon (磁石)既功能

最後, 既然 IP58, 緊係要沖下涼!

最後, 既然 IP58, 緊係要沖下涼!

==============================================================
總結 : 機身勁輕勁薄, 6.4mm 可以擺到 6000mah 電真係眼都突埋, Snapdragon 801 + 3GB ram 絕對係頂級效能, IPS 係靚, 但而家仲用 1920 x 1200 真係有D失望, 其他 8.4" 已經用緊 2560 x 1600, Sony 野永遠係 LCD 上差人一代, 真係要改, 而家黑色機指摸問題嚴重, 白色又易跣手, 用料真係要再揀好D

多謝收看!

用左咁耐係之前打字上有少少問題外其他無野好投訴!係用過嘅機中算係各方面都平衡嘅機!謝謝開箱文

唔經唔覺自己部 Xperia Tablet S 都已經用左年半, 亦有分享過開箱文 :

上年年中用開始覺得佢慢, 開個 bro ...
peterlws 發表於 2014-6-29 19:03

請問特價做緊幾多?謝

ching 介唔介意 講下續航力

用左咁耐係之前打字上有少少問題外其他無野好投訴!係用過嘅機中算係各方面都平衡嘅機!謝謝開箱文 ...
simon1980 發表於 2014-6-30 00:27

請問打字有咩問題  

之前好似差八舊幾。。。。

其實我幾鍾意 xperia tablet, 不過用過 tablet z 之後,都係覺得三星好用啲。之前我都有講,sony 少咗啲人性化同 user friendly

請問特價做緊幾多?謝
NoCarrier 發表於 2014-6-30 01:00

4190, 送mon 貼機套

用左咁耐係之前打字上有少少問題外其他無野好投訴!係用過嘅機中算係各方面都平衡嘅機!謝謝開箱文 ...
simon1980 發表於 2014-6-30 00:27

師兄打字有咩問題? 我反而係 touch screen (update 左好似冇野) 同 wifi 有事

之前好似差八舊幾。。。。

其實我幾鍾意 xperia tablet, 不過用過 tablet z 之後,都係覺得三星好用啲。之 ...
wewexx 發表於 2014-6-30 02:26

我有諗過 TAB S 8.4,但果日係街試過 TAB PRO 8.4, 2gb ram Home screen 都窒,算了

回覆 8# peterlws

yes tab pro 8.4 is very lag ....and eat a lot of RAM

tab S is better at least not lag

回覆  peterlws

yes tab pro 8.4 is very lag ....and eat a lot of RAM

tab S is better at least not  ...
appletv 發表於 2014-6-30 13:54

其實 Samsung D 機我真係唔敢用, 太多垃圾, Snapdragon 800+2GB ram 都可以俾佢搞到兩年前既機咁!