成功令 i10pro 可以使用64G卡, 甚至是128G卡

成功令 i10pro 可以使用64G卡, 甚至是128G卡

https://www.youtube.com/watch?v=JA9fp863d-o

下載這個神器 guiformat.exe

把卡作一個簡單的formato便可

親身試過成功

請問你而家用ramos i10 pro 用成點呀?咁而家32g rom 夠唔夠用呀,可唔可以software安裝係sd 咭度,有沒有什麼問題,因為小弟想入返部.

請問你而家用ramos i10 pro 用成點呀?咁而家32g rom 夠唔夠用呀,可唔可以software安裝係sd 咭度,有沒有什麼 ...
eric18ngan 發表於 2014-7-13 23:10

32G 硬碟當然唔夠用
win8.1 預設下只有9G 容量可用
而 Android 下只有2.99 G 可用, 但刪去那些垃圾大陸軟件, 可以有約4G 可用

基本上只能安裝 office 和一些小型的軟件

另外, android 則可以安裝兩個大型的賽車遊戲和多個小型遊戲及應用軟件

故能支持大容量的外置卡是必需, 在android 本來苦無對策, 只能使用32G microsd, 但找了很久, 終於找到上面的 format 工具, 能使用128G 都可以用在大多數, 甚至是舊款的 android 機上, 很神奇, 看來是在partition 上使了些手腳

另外, 亦希望找到方法, 能重安裝 只佔 3G 大小的 windows 8.1 ,     在藍魔的討論區有人教如何重裝 8.1 , 但我亦不敢試

使用感受是十分好, 流暢, 在 win8.1 下, 可以做番日常的辦公軟件
android 玩遊戲, 睇小說, 睇布卡漫畫, 十分正

that means 128G nicrosd can work on andoid and window8.1?

[quote]that means 128G nicrosd can work on andoid and window8.1?
ericlikm 發表於 2014-7-14 18:41 [/quote

]當然

我本身用緊佢部i9,都諗緊想買多部win8平板,有諗過呢部i10pro。
想問下師兄呢部機用落有咩好處唔好處? 其實平時用win 8還是android多?
10吋用win8會唔會好細Mon好難用?
加左MicroSD card係咪暫時解決到儲存不足的問題?
另外兩個系統係咪唔可以共享文件? (即Android影左張相,Win8介面搵唔返?)
謝謝。

另外呢,呢部係咪唔可以駁Mon用架?

用落好順,係個硬碟容量細。

而唯一可以俾win8.1 / Android 共享的媒界只有SD卡

故拍照要設定儲存位置是 external卡

使用感受是十分好, 流暢, 在 win8.1 下, 可以做番日常的辦公軟件
android 玩遊戲, 睇小說, 睇布卡漫畫, 十 ...
simonleung2000 發表於 2014-7-14 09:05

唔該曬simon ching 提供寶貴意見,另仲有野想請問下,個mon 係高清mon ,你覺得可以嗎?
入windows 時安software軟件可以係sd咭度安裝?