[開箱] 9月中伏之星 - PIPO P8 – RK3288 7.9 inch with 3G

8月尾係TB人仔999訂, 話7~21工作日發貨, 佢就真係差不多21日先出貨. 因為配置同大細合心水, 所以我等.
原本諗住經集運平啲, 但呢期咁情況都係用順豐直運安全啲. 終於22號到手, 又開始為刷機以生的生活.

詳細規格就麻煩師兄們自己搵搵, 簡單介紹如下.
RK3288, 7.9” 2K mon, 2gb ram, 16gb/32gb rom
電池話53000MAH, 實際唔講住. 因為呢兩日都係裝裝刪刪, 唔可以做準. 感覺都唔錯. 用USB頭叉電, 見到叉機係2A. 用自己2A叉, 由1%到100%用左2.5~3小時.

以下兩點係我想買佢GE原因之一
內置3G有通話功能 同埋有MINI HDMI  (7.9” 真係無乜得揀)

用開N7 2012 3G, SIZE 上係大左一個碼(主要係闊左), 但MON感覺 真係大好多. 厚度就薄N7 2012少少, 但比起其他薄機算厚. 只可以講話呢兩日自己單手用機睇書/漫畫係OK好拎. 但重量就真係偏重(同紅米NOTE有得揮).

先講伏點 :
*solved by 0926 rom* - GOOGLE PLAY 有BUG, DOWNLOAD 50MB 以下APPS會話你空間不足, 但DOWNLOAD 50MB以上APPS係無問題.
- MON 偏黃或者講好黃, 對MON有要求GE呢部真係唔多啱用. 因為我睇書多所以無乜所謂, 可能仲舒服啲添.
- SPEC 有寫WIFI N 5G, 但自己試過SEARCH 唔到. 唔知係ROM 問題定HW 壞. TB店話可以換, 但我睇多一陣先. 如果係ROM問題就算 (其實HW都唔多想拎上去換), TAB 用WIFI N 2.5G/5G 唔差太遠.
*刷rileyrom 可以㨂2/ 4/ 6/ 8/ 10/ 12gb作内部儲存* - 原裝ROM係得2GB內部儲存, 都唔知班人幾時先用下腦. 以前8GB ROM又係得2GB, 宜家16GB又係2GB. 剩底果啲做內部SD, 咁不如我用SD CARD.
- 8M 相機, 都唔可以話伏點, 因為預左唔掂. 典型山寨貨式.

講返好少少GE一面:
- WIFI, 3G 接收唔錯. TOUCH SCREEN 流暢, 無LAG.  自己玩過幾部國產機, 呢部TOUCH SCREEN真係算”正常” (唔明點解之前國產機係好難搵到正常TOUCH….).
- 自己唔打機, RK3288 亦有好多報告, 所以基本上無試打機. 如果師兄們想試一兩隻GAME都可以幫下你手.
- MOVIE H.265 4K 60FPS 用內置PLAYER 可播.  遲啲再試埋HDMI輸出先. (但我都無4K TV)
*半解決 by 新mytv app 1/oct* - MYTV 係用唔到直播, 又係廣告後保野睇. 其實自己唔會用MYTV, 係做個測試俾大家知
- WATHSAPP / FACEBOOK / YOUTUBE 正
- 試左打電話 (有線耳機 & 藍芽), 係屋企試. 叫做有FUNCTION, 無乜特別. 相信係街唔會用到呢個功能. (佢本身有SPEAKER + MIC做免提)

最後講下點解買佢.
用開7”, 但有時睇字偏細, 放大縮細好煩. 但部機多數跟身, 所以又唔想買太大.
7.9~8.4” 係心水, 同埋要有3G/4G
之前LG GPAD 都好想買, 但等極都等唔到LTE版. *** 8.4 TAB PRO LTE 又費左少少.
因為部N7近排唔多掂, 所以上月尾都諗住買賣*** TAB PRO LTE. 但咁橋部電話死直, 所以無錢換TAB. 點知就係呢個時候就見到呢部山寨機, 各方面都幾合心水(最緊要$$).
更重要係發現FREAKTAK 都有出ROM俾PIPO用, 所以先買佢. (見FREAKTAK ROM 已經解決ROM SIZE 問題, 可自定2/4/8/12GB. 但未知GOOGLE PLAY 問題OK未.)

總結:
如果師兄你對MON有要求, 呢部唔啱你. 因為偏黃情況算嚴重.
如果師兄你對GOOGLE PLAY 下載有需要就等下先, 因為唔知佢幾時搞掂.
講住咁多先, 有問題可以問下同一齊研究下.

多謝開箱, 支持

Worldcat都好祥盡,想問吓:
開機慢唔慢?
待機有無倒水?
Pipo Rom 通常好鑊,希望Ching好彩

好詳細,多謝ching
不過黃mon會唔會係個別例子呢,刷了新rom好用好多嗎?

我星期日都收到, 正想出POST, 比你快一步!!
GOOGLE PLAY 一樣有BUG, WIFI一樣SEARCH 唔5G, 感覺mon唔黃(可能無比較), 充電一定會開機.

俾freaktab個rom搞死左部機、試緊救唔救很返。唔得又要返大陸寄回廠、頂!!!

我星期日都收到, 正想出POST, 比你快一步!!
GOOGLE PLAY 一樣有BUG, WIFI一樣SEARCH 唔5G, 感覺mon唔黃(可 ...
sleepdevil 發表於 2014-9-23 22:53

我第一眼已經覺黃、但我要求低所以接受到。上面幅圖係同n7比較(google.com 嘅白色).
google play 問題應該好快解決。

回覆 3# blkbd5

開機10秒左右、廿秒可以行得順.
電量唔知、攞左機係咁用、噚晚又叉緊電。

回覆 4# alexlolo2010

唔止p8, 見qq群都有人講其他機款都有偏黃mon(好聽啲暖色)

搞掂救返、用住stock rom先。