酷比魔方 cube iwork8 到手 (30/7/2015 Windows 10)

30/7/2015 更新

26/1/2015 更新
Windows 10 實際上機
螢幕擷取畫面 (1).png

空間分配

螢幕擷取畫面 (5).png

中文化未完全,唔咸唔淡咁

右邊欄

螢幕擷取畫面 (4).png

USB3.0 提示

螢幕擷取畫面 (10).png

可使用 Windows 8.1 Driver
螢幕擷取畫面 (2).png

大家關心的輸入法問題
有聯想字了

購機原因:
已有一 nb 但唔想帶返工同返學(做 FYP ==''')(nb 太重)
尋一部 8-10' WIN8 pad 睇 paper 同做小小文書野(玩 WIN game 係 bonus 有機會試)(唔可以做太耐,會眼花)
台電 酷比 voyo 三家,經過爬文,決定揀酷比(飛台電原因 #3 voyo 就驚鑊氣)
用 RMB &%( 帶左佢返屋企(包 9V2A 牛、keyboard 套、支架、otg usb、一個 7' 套)
(估唔到一個 7' pad 套係放到部 8' 既 pad 入去,酷比做工唔錯)

機身相

device manager 圖 (Shamesung eMMC ar... 遲 d 上 ATTO) (系統盤成績只供參考)

入BIOS :
開機前接 keyboard ,開機第一屏禁 esc

Miracast to 小米電視

Gaming Video
http://youtu.be/K4qrlykEo-g

小調較:
1. 增加系統可用記憶體
出廠 IGD 預設 512MB Dedicated 同 Max Heap
如果純文書 / 上網用可調 128MB Dedicated 同 512 MB Max Heap (系統可用 RAM 為 1.89GB)
如果打小小機(要求唔高個 d)就 256MB Dedicated 同 512MB Max Heap (系統可用 RAM 1.7GB 已經比出廠更穩定)
2. Touch Calibration
如果唔太滿意出廠 touch mon 既準確度,可以去控制台 - 觸摸 - 校正顯示器 到行一次 calibration
行完個手感會好好多
3. Local Account
跟機已有 Local Acc, 如果想個人化返既話就先 Reset 一次部機
跟住唔好上網(係 唔好 唔好 唔好),過程就會畀你 create 個人(本機) Acc (防止有 d game save 唔到落 my document)

DC Charging
除左跟機有隻 9V2A 既牛
都可以買條 USB to 2.5mm 既線,插落 5V2A 既牛到(例如 Shamesung 牛乜乜乜)
一樣可能充電
(至於用 micro USB 黎充電都得,不過慢 d 咁解, 30% -100% 要 5 個鐘)

缺點:
就係隻 Mon 個 touch 用手指 touch 就 OK
用 cheap cheap 電容筆就無反應
同埋有時開機個 touch 會失效,要駁個 mouse 去 unlock 個 screen 之後先得返

慢慢更新

c兄。點解唔揀台電x89?? 3736F 2k mon.

無獨立 dc 充電位
3736f 同 3735d 只是時脈上 ge 分別

幾銀? 行或水貨? 邊度有? 有冇iwork10?

充電位同埋USB位係遲遲未能入手嘅決定性因素

無獨立 dc 充電位
3736f 同 3735d 只是時脈上 ge 分別
日本啟人 發表於 2014-10-21 14:27

markkwok1980 發表於 2014-10-22 00:51

唔講唔知台電冇獨立充電位

幾銀? 行或水貨? 邊度有? 有冇iwork10?
bigwhitecat 發表於 2014-10-21 15:43

地方:tb
店鋪:官方專賣店
RMB:^((
iwork10 系有既,自己去查下

markkwok1980 發表於 2014-10-22 00:51

公版應該就有
其他就要自己睇下 product d 圖

回呢帖就系用緊部 pad 打字

地方:tb
店鋪:官方專賣店
RMB:^((
iwork10 系有既,自己去查下
日本啟人 發表於 2014-10-22 11:49

直郵香港? 定用邊間轉運?
謝謝

直郵香港? 定用邊間轉運?
謝謝