想買asus t100,做曬功課,但仲有嘢唔清楚

大家好,第一次開post,有咩錯失,還請原諒。

我係學生,用緊android平板,想換係因為學校成日要做project,用到word同powerpoint,android唔方便,成日帶部兩三k嘅notebook番學都唔係方便;同埋想上堂直接用來jot notes落word到,呢樣android又係唔太方便;同埋用來睇readings,上網,睇wisenews。所以除左office,browser,reader之外唔會安裝其他software。想長電,同埋送埋keyboard同office。

想買t100,因為好岩要求,想要座底64g,做完功課發覺有幾個問題,想請教下各位ching。

1. 若果買64g+500g,係個500g hard disk存取資料時,係咪好食電? 網上見有零星post有講呢個問題。

2. 粒u同ram用來做office,係咪有時都會吃力,hang hang地? 我見呢度有講:http://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23748898

3. 部嘢壽命可以有幾耐?我期望淨係做上述啲嘢,用佢三四年,但有人話部嘢好似時不時出啲問題,例如時不時死機?

4. 而家先買呢部機會唔會太遲?有無其他更好選擇?

希望各位指教。

最實際係去鋪頭試
電子野壽命真係好難講, 不過最緊要係有保, 有咩事都有人攪

大家好,第一次開post,有咩錯失,還請原諒。

我係學生,用緊android平板,想換係因為學校成日要做project,用到 ...
甘桔檸檬 發表於 2014-12-4 14:10

1,有硬碟正常用六小時左右
2,行 office 輕鬆使用
3,正常用三四年問題不大
等得明年新一代當然重好拉

wifi 超慢,要用外置wifi

多謝各位ching解答,明白曬,我考慮下等唔等下一代啦

wifi 超慢,要用外置wifi
domwong 發表於 2014-12-4 18:41

從未聽過這問題!我全冇這問題

下一代出年九月先有
多左500g hard disk幾重下,咁不如用返notebook

下一代出年九月先有
多左500g hard disk幾重下,咁不如用返notebook
dcpad 發表於 2014-12-5 08:46

點都輕過 notebook ,重可以分體

想問下啲software係咪只可裝在機內的64GB,裝到hdd的500GB唔得呢?

appstor內的software可裝在機內的64GB
其他exe沒限制可裝在hdd,記億卡