[開箱] 開箱+討論 ifive Air 買左兩三日依家先開箱...

夜晚晚先出post 分享會比較少相係暫時冇....因為太夜想早D訓 遲D UP返上黎

我呢部就唔係淘寶買既 所以得16GB..因為想快D享受唔想等佢運送落黎...
買左兩三日 用左1日幾 都仲有67%電 好老實講 我過到自己果關 唔知其他師兄點睇啦
寫就16GB 但裝app既儲存位得2GB 唔知點解  
係第二個post 都有師兄post條link出黎叫我試刷Rom 改做4GB 但好可惜 air 太新未有Rom支援
如果方便. 等師兄用幾天之後,
請你講講 ifive air 的優缺點
謝謝
alfredku 發表於 2014-12-5 22:11

優點暫時答你唔到住 但缺點已知既有..跟機apps 都有幾多垃圾 完全冇用...乜野百度果D大陸野...又冇得刪
寫就16GB 但裝apps既只係得1.91GB 儲存空間就有11.5GB 好奇怪...學埋以前三星D衰野
Wifi就 2.4/5 GHz b/g/n a唔知有冇太舊...懶得去整..而且依家都冇人用吧....最盡得65Mbps 都過得去吧而且接收幾好唔錯
Youtube app 最多720p 唔知點解 唔知關唔關得65Mbps事 自己部G2都睇到1080p

電就暫時都未用完..仲有67% 都開左1日幾 過得去  聽日買microSD 插落去試試
師兄以下link都有討論儲存空間問題
"有Riley Rom就好,佢會改大App Storage,
RK3166 & RK3288 都得"
唔知你部ifive Air可否改?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2148803&extra=page%3D1
air 始終岩岩出...仲未有得刷呢個ROM ...當然最好唔止改大app儲存空間最好有埋 App2SD...一陣我會上傳埋我玩game既片上黎俾各位有意買既師兄睇睇

玩Game片係樹http://www.youtube.com/watch?v=jT61w9zLONE

暫時得咁多...相後補....真係要訓...有咩問 係到講..識既我盡量去試 條片我單手用G2 影出黎...質素係差D

托人買左張Toshiba MicroSDXC 64GB  air 係可以支援的

btw 呢到應該冇乜人用緊Air吧?

我都有興趣買。請問多唔多hang機情況?是不是無線可作HDMI輸出?

回覆 3# tsangdenis
暫時未試過Hand機...無線輸出HDMI 唔知點用 我連有冇呢個功能都唔太清楚

得返2gb 咁要部機做咩?又浪費金錢
lovercharlene 發表於 2014-12-7 16:31

裝app得2gb。。。唔係16gb得2gb

佢16GB分開左 App Storage同內置Nand Flash儲存 好奇怪。。。

佢16GB分開左 App Storage同內置Nand Flash儲存 好奇怪。。。
Clarkson0729 發表於 2014-12-8 14:58

酷比魔方 T7儲存容量顯示情況都好似你的ifive Air情況
酷比魔方 T7.jpg

酷比魔方 T7儲存容量顯示情況都好似你的ifive Air情況
alfredku 發表於 2014-12-8 17:15

我依家等刷rom 改做4GB 如果可以將app裝落外置SD卡到就好

我依家等刷rom 改做4GB 如果可以將app裝落外置SD卡到就好
Clarkson0729 發表於 2014-12-8 17:22

我知悉iFive 會升Android 5
到時此問題會唔會解決到呢!?