[操作疑難] 請求買機意見 手提電腦or平板

見市面有平板,又有變形筆電,但自己又唔了解,
小弟電腦知識只維持喺8年前…請求幫忙
想請教一下以下需求應該買咩機好?有冇型號推介同埋預算應該要幾多?

主要用途:
BT同睇片 (最好可以輸出電視
玩一D舊式單機版遊戲 (例如三國志&太閣立志傳)
間唔中用下photoshop

次要:
如果可以做埋錄電視就更好

見市面有平板,又有變形筆電,但自己又唔了解,
小弟電腦知識只維持喺8年前…請求幫忙
想請教一下以下需求 ...
pcboy128 發表於 2014-12-19 13:55

筆直幾多先

淨係要用photoshop ﹐已經要 notebook才可行到。其他你要bt﹐用tab 更加係有問題。舊game﹐估計你都係 pc game﹐又係要notebook 才可做到﹐tab 根本行唔到(除非行 win 8 做os﹐但粒u真係好弱雞)。

如果筆直多﹐可選擇一上可拆mon的機款﹐你便可以有notebook 的效能﹐又有以拆mon 有 tab 的方便。

淨係要用photoshop ﹐已經要 notebook才可行到。其他你要bt﹐用tab 更加係有問題。舊game﹐估計你都係 pc g ...
peter_chan 發表於 2014-12-19 14:06

但係佢仲想做埋電視錄影!

但係佢仲想做埋電視錄影!
marlin12 發表於 2014-12-19 14:26

這是之要﹐不過以我所知都係要 notebook 才做到﹐行 win rt 的tab 都做唔到。

這是之要﹐不過以我所知都係要 notebook 才做到﹐行 win rt 的tab 都做唔到。 ...
peter_chan 發表於 2014-12-19 14:37

atom tab都可做埋電視錄影的
現在的TV USB 所謂的rec 係直接成條數碼串流直接save到HDD
你有router 行到openwrt都可以用來rec & 做串流直播server

淨係要用photoshop ﹐已經要 notebook才可行到。其他你要bt﹐用tab 更加係有問題。舊game﹐估計你都係 pc g ...
peter_chan 發表於 2014-12-19 14:06

surface pro 3 行I7重有 8G Ram , 點算弱雞!

surface pro 3 行I7重有 8G Ram , 點算弱雞!
wy7008 發表於 2014-12-19 16:46

這些 NOTEBOOK 級數啦

不過﹐樓主話要bt﹐Harddisk 容量
(雖然 network driver﹐nas 等方法可處理﹐但係都不爽啦)

這些 NOTEBOOK 級數啦

不過﹐樓主話要bt﹐Harddisk 容量
(雖然 network driver﹐n ...
peter_chan 發表於 2014-12-19 16:49

BT當然外置硬碟拉!

謝謝,有冇邊款可以推介一下,感恩