已搜查,但仍想請問︰用10吋以下平板看自掃書本是否不切實際?

我看過香港及台灣的論壇,都建議︰

10吋︰自掃書本、雜誌、A4書本

7吋︰漫畫、小說……

我想用平板看自掃A4大小經濟學教科書及論文,包括簡單的圖、數據和數學公式。有時會看散文,約漫畫大小。我知道10吋是最佳大小。但是,我每天有不少節空閒時間是15或30分鐘,不太方便用桌子,10吋又可能不方便……

Q1︰如果用10吋以下7吋以上的平板看自掃A4書本,是否很大問題?

Q2︰我的掃瞄器是舊式入門機,不能自動掃為PDF,只能存為圖檔。如果用軟體將A4圖檔分為上下兩截,能否解決10吋以下7吋以上的螢幕大小問題?

先行謝謝解答
注︰小弟住日本,所以不用介紹非牌子機。

8吋啦,7吋太細

我用緊padfoneS,九吋,啱啱好

surface pro 3

本本書字型大小唔同
將圖檔抄落USB手指,帶去鋪頭試

多謝各位的回覆,我有一定頭緒了。

回覆 6# koala99

識上網, 唔識圖檔轉PDF, 好難明!!!!

7吋, 8吋, 真係唔建議你, 除非你的SCAN是A5的書!!!, 如果是A4 SIZE的話, 一定是9.7吋
以下是我D私伙野, 比你看一看, 全部都是ANDORID系統下用智器看的, 一流!!!

你要思考的, 是有冇咁多時間SCAN同, 看得耐會眼倦(ABT 20 MINS到)

7,8,9.7吋比較一下

一本A5雙開在9.7吋Pad下(教科書同報紙都有, 全都係自己SCAN)

其他 a4 size 在9.7 吋下

你應該知選那一種了!

10寸睇書都唔係預你放枱面。一樣要拎起睇。
用緊tabs 10.5. 只有佢出到純黑及唔漏光,晚上睇書好適合。

關於 Q2

你可以上網搜「自炊教學」、「自炊神器」

仲要看看你是裁書派還是非裁書派

如可找人交流scan左的書?我也有一些scan了的書呢。