[操作疑難] 請教平版巳root和未root如何分別?

最近想在淘寶買部8吋3g平版玩下, 它有巳root版貴10元人仔.現有問題請各Ching幫手:

1) 平版到手後, 如何知道巳root?

2) root機有何好處?

3) root版界面是否和末root一樣?

4) 3g聯通是否香港可用, 想在深水涉買張平平地的prepaid simcard玩下, 有推介否?

新手一名, 望各Ching指教 謝

請問有冇師兄教教我.謝

最近想在淘寶買部8吋3g平版玩下, 它有巳root版貴10元人仔.現有問題請各Ching幫手:

1) 平版到手後, 如何知 ...
eddytt 發表於 2015-1-6 11:22

1. 通常有個叫superuser既app

2. 可刪除跟機垃圾app...及其他

3. 版面一樣

4. 聯通3G香港可用,卡就去 hkepc other phone 討論區有介紹。

回覆 3# buynaka

謝謝師兄,請問這個superuser既app有何用?

回覆  buynaka

謝謝師兄,請問這個superuser既app有何用?
eddytt 發表於 7/1/2015 02:43 PM

管理權限

1) 平版到手後, 如何知 ...
eddytt 發表於 6/1/2015 11:22 AM

1)裝Root Checker
2)有D Apps要root先用到,如adaway
3)是
4)上網通,$150 有13GB data行3G,有效期一年

回覆 6# kongisp

謝謝師兄,

1)裝Root Checker
2)有D Apps要root先用到,如adaway
3)是
4)上網通,$150 有13GB data行3G,有效期一年 ...
kongisp 發表於 2015-1-7 15:03

上網通,$150 有13GB data行3G,有效期一年
請問在那處檔口買到, 謝

上網通,$150 有13GB data行3G,有效期一年
請問在那處檔口買到, 謝
eddytt 發表於 7/1/2015 03:14 PM

鴨記桂林街個頭

回覆 9# kongisp

thanks very much