[開箱] Galaz A1 簡單用後感

因為之前寫咗篇開箱文, 贏到部平板番黎, 發覺好少人提Tegra4平板 或者鋒頭已完全被K1, X1, DuoOS 掩蓋, 不過既然係新玩具即管寫吓.

10吋Android 平板, Tegra4頻率行1.8Ghz, 解像度是1920*1200, 16G內存, 2GB RAM, 預載4.4.2系統, 重量是540g,  厚度8mm, 有輕微孤邊設計, 幾好揸手.

雖然只得16G內存, 不過可加microSD或用OTG手指, 可惜Android 4.4已不支援app2SD (Nvidia Shield可以), 所以裝多幾個game內存已滿. 平板所有插口都在左側, 有防塵蓋, 由上至下分別是3.5mm耳機插口, USB, Power開關, 音量大細聲和MicroSD插口, 3.5mm耳機插口有底噪(干擾聲), 打機聽歌時不覺, 當靜音時有輕微唦唦聲

另外左右喇叭每邊有兩個聲音出口, 不會因手持覆蓋喇叭位令到無聲

首先十吋IPS屏幕用Zero-Gap, 睇片顏色鮮艷亮麗, 唔會隔了層霧, 不過預先加了保護貼, 觸感較差(和nexus7 2012比), 用觸控筆要較大力按才有反應, 家人喜歡用平板玩麻雀, Sugar Crush等遊戲, 結果要由用筆轉為用手指操作, 如果可以調教感應力度就好, 撕開保護貼後感應有改善, 不過幾黐手, 用觸控筆來手寫認字都難, 畫圖就免吧.

重量有540g, 拎上手用得耐都唔覺累, 不過Tegra4發熱嚴重, 左手面Tegra4位置都幾燙, 右面電池位置就唔熱, 所以拎起部平板會感到左熱右冷, 怪怪的談不上舒服, 其實Galaxy/Galax/Galaz 係顯卡出身, 照計散熱非常在行, 在Tegra4晶片上加塊大型鋁片幫助散熱唔難, 甚至用鋁殼底蓋更好, 現在發熱集中一點感覺略有不足.

另外,右上拉下畫面和小功具加入即時轉換核心時脈功能, 分別是energy/balance/performance, 所以如果真係太熱, 都可手動減低效能換取降溫, 都勉強算係方法...

雖然屏幕解像度有1920*1200, Youtube最高只能播放720P, 不解

Galaz A1支授multiWindow, 不過中間分隔bar不能左右移動調節, 而且只限打橫landscape mode使用,  有時兩個Window會互相覆蓋, 不能調節, 自己看...

我這部Galaz A1用不到google voice search, 明明收音咪錄音正常, 另一不解
update: Thanks to ucalgary for the tips:
Uninstall google 服務更新 就可用番google voice search

SpeedTest:

我試過喺部平板用Limelight 用Local GameStream 方式玩SF4 ,因家中Router只是2.4G WiFi-N, 跳格嚴重, 可玩性低, 將Bit Rate調到10Mbps都drop packets, 我估真係要用5Ghz Router先得

另外前置鏡頭太暗, 沒有HDMI(slimport, MHL)輸出, 要用miracast 出電視...我的用後感就是這樣, 打機ok, 熱量勁, 有少量質量問題( 屏幕觸感弱, 耳機底噪, google voice search), 不過十吋Tegra4平板做到呢到價都不能太強求吧...

Have you upgraded your google search?  If so,  may you try voice search please?

My version. Is 2.05.11, but cannot upgrade

half-life2係得Tegra4平板先玩得..

how much ?
where buy?

回覆 3# Devilman666

用OTG連gamepad玩到, 不過不能從google play直接下載...

NVIDIA store先有,使唔使咁獨家

回覆 6# Devilman666

https://play.google.com/store/ap ... halflife2&hl=en

要求 Nvidia Shield, Shield Tablet才可下載, 我用其他途徑下載,不須改build.prop都玩到...

我都用緊呢部平板

其實呢部平板好奇怪,安兔兔 CPU 得分同 3D繪圖得分都低過 RK3288機,但用落完全唔覺部機慢

我之前用 PIPO 9,當時老闆仔有部 GH4,我用P9嚟播 GH4 嘅4k片,播兩三分鐘之後會開始少少窒,但 A1可以流暢播晒成段片

之後我再買另一部 terga4 嘅7吋pad,甚至可以用 HDMI 直出 4K 都無窒

又另外我開頭成日都覺得部機條邊粗到眼淵,但真係用落,原來我嘅習慣唔多適合用幼邊嘅平板,用公司部幼邊 10吋 tab 嗰陣手指公成日揩到邊位嘅 icon 門開錯文件,粗邊就算係搵個藉口令自己感覺良好就算

Too expensive
No wifi AC
Cannot upgrade now
Google voice search  not working

回覆 9# ucalgary

google voice search works now thanks to your tip, uninstall any upgrade of "google search"...

不要更新"google search", 更新咗就回復舊版本...

OTA can't upgrade to 2.06.02?