[開箱] Amazon Kindle Paperwhite 2014 冇廣告版

黎緊新年去旅行,日日要坐幾個鐘頭車
亞仔鍾意睇小說,而且睇得好快,揹一疊書去旅行?No way
上網做研究,Ebook reader都好多種,paperwhite最common
不過paperwhite都有好多版本,2013, 2014, 2GB, 4GB, 有廣告,冇廣告... 頭都暈

搞清楚最好嘅係2014 4GB 冇廣告,日本買最平,本來都想喺HK買現貨算
上Yahoo問完一輪,只有2013 冇廣告 ($880) & 2014 4GB 有廣告($830)(冇廣告貴¥2000),即係貴$130左右,話冇人會買....

我最憎D無謂野彈出黎,所以自己上Amazon.co.jp 訂再揾代運送黎HK

幾日到港,機連原裝Amazon皮套運費$95

跟機只有USB線和簡單說明書

開機選擇語言,機背"Amazon"字是2014版 (2013版機背是"Kindle")

個套有磁貼,蓋上自動Sleep,揭開自動Wake up

Size好fit,質感一流

開機connect Wifi, 登記Amazon (原本已登記咗我日本Amazon戶口)
先update最新firmware
http://www.amazon.com/gp/help/cu ... mp;nodeId=201307450

再揾本中文書試下先
http://www.haodoo.net/?M=hd&P=welcome (好多繁體書)
http://ebook.cdict.info/mobi/ (轉format做mobi)

用USB連接電腦,抄去kindle就搞掂

背光最弱時

有5GB雲端的空間可以使用,預設咗30本字典
Only content purchased from Amazon is available for viewing in the Cloud.
screenshot_2015_01_27T21_00_30 0800.png

screenshot_2015_01_27T21_00_59 0800.png

不過英中或中英都係簡體

請問師兄用邊間代運
我都想買無廣告版但係寄唔到去代運個地址,我問過代運嗰邊話唔關佢地事
想買都買唔到
香港淨係得廣告版,又無原裝套買...

btw, 個原裝套好靚

回覆 3# wind_lok

https://www.buyippee.com/index.php
記住Shipping要揀 Group my items into as few shipments as possible
如果唔係分2件野寄,運費會貴咗

個套幾貴,但的確好靚,同埋電子墨水芒易碎,呢筆唔真係唔慳得。
同樣想問師兄用邊間代運。
再想問,好讀中文cbook啲繁體中文書檔案,直接扔入機就睇得,連抄繁中fonts入機都唔使??

回覆 5# bush_park2012

乜都唔駛搞,可直接出繁體中文

thx師兄。
仲想問,揭頁時黑白閃既情況ok嗎??
我之前淘部kobo touch試玩,有時會閃得幾礙眼。

回覆 7# bush_park2012

冇閃,揭頁時係整版Mosaic變字

其實有廣告好過無廣告, 因為個廣告只係係熄機畫面出現, 同埋係最開頭揀書睇個 list 度出現... 最重要廣告版個熄機畫面有靚靚廣告, 無咁悶...

個套可以上 TB, 出左啲高仿套好靚, 我啱啱至幫我小朋友買左個套, 都係人仔 $3x...

咸魚青菜,各有所愛
唔通我特別D?冇乜興趣睇廣告