[開箱] [分享淘淘直擊]淘咗部chuwi v89 win, 開箱!兼測試

2/2 11:00pm
V89 2g ram 64g rom 3g上網 win8單系統版
人仔899 (未知會唔會上門先收返我郵費)
由於見係時限靚價,碌卡豪多3%俾佢。

3/2 11:00am
今朝再睇個價已經升返做9xx喇。
通知我話配貨中。
做死士,心情既緊張又興奮。
求神拜佛唔駛打回頭換貨啦!

4:00pm
啱啱見到配咗貨,順豐,有埋貨單編號,睇來幾有效率。

5:00pm
仲未追蹤到件貨, 但順豐話預計一日會到貨.  =D
未知到時駛唔駛補運費, 本查過最多係補返50人仔~

11:21pm
終於上咗順豐車, 順豐原來有wechat追蹤服務, 方便. =D
件貨仲係東莞兜緊去集散中心, 搞搞下應該聽朝先到香港倉散貨.
勁無聊上google maps計路程, 由東莞倉淨車程3小時到香港倉, 當停東莞倉/海關/香港倉要分別再加多3小時, 樂觀計咁即係大約12小時之後就可以送到我手上. XD

4/2 9:00am
件貨唔知過咗關未,4:40am顯示由深圳出發過香港,但宜家追縱仲未更新。

2:57pm
終於顯示到咗香港倉, 如果順豐唔拖慢板, 最快今晚有得開箱?!

3:58pm
到咗附近服務點, 但會唔會遇到順豐好多時都會出現嘅「唔送上門拖到你自取」情況呢?

4:46pm
件貨派派下話因附加費, 要彈返去服務站, 卒之都係改單自己去順豐門市自取, 應該聽日先開到箱喇.

5/2 12:00noon
終於到貨, 門市自取! 免附加費

賣家算係咁, 包裝得唔錯.

賣家算係咁, 包裝得唔錯.

賣家有自己嘅售後保障單, 唔錯. 899, 送筆仔, 無套. (咁嘅價位唔要求得咁多)

賣家有自己嘅售後保障單, 唔錯.

usb插口OK, 起碼唔會話好鬆或好緊. 充電時有紅燈提示.

usb插口OK, 起碼唔會話好鬆或好緊.

MON 我接受. 造工對得起個價! mon貼跟機, 但要自己貼.

MON 我接受.

3G完美, Wifi完美, 有48GB可用空間

3F完美, Wifi完美

download無問題

download無問題

都係咁啦. 開機幾快唔覺慢.

都係咁啦.

刷BIOS, 刷新固件,  Yeah

刷BIOS, 刷新固件, Yeah

小發現:
1. 用電腦USB充電, 一路用都充得起!
2. Wifi有時會唔穩定, 但未至於會斷線.
3. 喇叭為兩側設計, 左右聲道唔錯. 不過耳筒插就裝得麻麻, 插入深度對唔準位, 要自己試先收得清.
4. 相機實用, 前後都OK! 唔會話朦查查~
5. 據觀察, 用住充電最多只會充到95%. 唔知係咪有電量管理, 有防止過充? 要專業ching解答喇
6. USB係連唔到落電腦, sync唔到嘅, 即係一定要用其他方法.
7. Activate Office唔駛用key. 叫我用帳號登入就話activate咗, 唔知點解. (雖然得一年用, 但都好鬼抵)

因為主要用來做文書, 音響遲尐先check

是否广州清X素馬

回覆 2# jc0604535

我淘咗東莞風×揚,號稱七年老店,先搏一搏

睇成交記錄都唔見有$899呢個價

回覆 4# yohoman0000

但係呀,佢顯示張單係實價來,但碌係碌899+charge

回覆 4# yohoman0000

同埋應該未有成功交易,因為個價係尋晚先見嘅,我諗要有人收咗貨先會見交易紀錄

回覆  yohoman0000

同埋應該未有成功交易,因為個價係尋晚先見嘅,我諗要有人收咗貨先會見交易紀錄 ...
kytherman 發表於 2015-2-3 16:26
順豐包郵香港?

回覆 7# jc0604535

埋單時,佢標明話賣家包郵,但大陸尐嘢好難講。

順豐好似有可能上門先收運費。

但尋晚淘淘網寫話有包直郵港澳

回覆  jc0604535

埋單時,佢標明話賣家包郵,但大陸尐嘢好難講。

順豐好似有可能上門先收運費。

...
kytherman 發表於 2015-2-3 16:35
師兄最好同賣家確認發貨資料(快遞名,收貨人等等等資料),郵費是否免費?費事順豐放倉等你畀郵費(問過要28元人民幣)。

回覆 9# jc0604535

多謝提醒!!!