[開箱] 馳為 Chuwi V89 3G 雙系統

第一次寫開箱, 如有不足, 請大家見諒.

自從有 Android 平板用 Intel CPU, 同埋 Androidx86 愈來愈成熟, 就好期待一部 Windows + Android 嘅雙系統平板出現. 最初嘅雙系統平板係要手動熄機重開後手動選擇嘅, 加上價錢一啲都唔平, 所以都只能望門興嘆. 直至 Insyde 嘅方案出現, 一眾生產商馬上推出支援雙系統熱切換嘅平板, 價錢仲一直下調. 左揀右揀, 考慮過 Onda 820w, Teclast x80h, Polyer MOMO8W, Chuwi V89... 以1000蚊人仔以下嚟講, 我覺得基本上呢幾部都差唔多, 最後揀咗 Chuwi V89, 雖然無 hdmi 輸出, 好多用家都認為唔方便, 但提供3G上網對於想部本板除咗可以用吓 Windows 做嘢之外, 係 Android 玩吓遊戲嘅話, 無得上網基本上無咩遊戲可玩, 因此揀咗 Chuwi V89.

我唔係淘寶馳為嘅官方買, 因為佢唔運香港, 我係淘寶另一間馳為專賣店買, 30號中午落單, 31號黃昏收到貨, 機價人仔$999連 Slim Cover + 人仔$30順豐運到香港.

包裝都係近年小米風格

機身上方, 電源按鈕, 音量大細, TF Slot,  SIM Slot

機身左邊, 3.5mm耳機, Micro USB, 左邊喇叭 (右邊喇叭係右邊但無影到)

機背, 相當簡約, 只有鏡頭

講吓部機嘅硬件先, Intel Atom Z3735F 四核, 預設行 1.33GHz, Turbo Boost 可以上到 1.83GHz, 基本上運作速度都唔失禮, 加上 2GB Ram, 不論行 Windows 8.1 with Bing 或者行 Android KitKat 都幾順幾滿意, 至於 64GB 存儲容量留待稍後再講, 8.9寸 IPS mon 行 1920x1200 有 255ppi 我覺得相當細緻, 當然同 iPhone 6 Plus 嘅 401ppi 有一大段距離, 但同 iPad Air 2 嘅 264ppi 都算細緻度接近. 至於3G制式就支援 WCDMA+GSM, 基本上香港3G電話咭都用得, SIM 糟係 Micro SIM, 即係 15mmx12mm 果隻. 至於續航力都算幾好, 可能因為電池有 6400mAh, 所以 720p 電影連續播咗5個鐘都仲有30%左右電, 算過得去.

第一次開機預設係 Windows, 有繁體, 簡體同英文選擇, 之後就同普通首次開 Windows 一樣無乜特別.

會發現 Taskbar 多咗一個 Icon ~ DualOSSwitcher, 用作 "熱" 切換到 Android 系統, 由 Windows 轉過去 Android 大概要 50 至 60 秒, 基本上係熄機開機自動幫你揀另一個系統, 所以都唔係好 "熱" 切換.

估計廠商分配咗 48GB 俾 Windows OS, 七除八扣之後, C Drive 有約 40GB, 剩餘 32GB 可用, 其實同大部份中檔 Windows 平板差唔多, 如果真係唔夠空間, 都可以插張 32GB TF, 應該都唔算大問題.

到 Android, 雖然係 KitKat, 但就係最新嘅 4.4.4, 如果可以食 Lollipop 就更好.

開機後大約仲有 1.4GB Ram 可用, 總算不過不失.

儲存空間就約有 9.1GB 可用, 暫時睇呢 9.1GB 可以全部用作安裝 Appz, 用嚟安裝大容量嘅 games 都應該夠用.

行咗安兔兔, 有 33087分, 都算中規中矩.

係 Notication 位置有個 OS SWITCH, 用嚟 "熱" 切換到 Windows 系統, 由 Android 轉過去 Windows 大概要 30 至 40 秒, 相對上都算可以接受.

整體而論, 做工都算收晒貨, 雖然底面同時受力有時會有小小吱吱聲, 但優惠期有送 Slim Cover, 個 Cover 係三折式嘅, 裝咗之後呢個情況基本上唔會出現. 以呢個價位, 暫時都滿意.

有滿意當然就有不滿意嘅地方, 首先我覺得部機近住後鏡頭位嘅地方, 用個零鐘左右會覺得比較暖, 四個鐘直頭有啲熱, 相信同部機太塑膠有關. 另外好多人會覺得邊框太闊, 唔夠美觀, 呢點我都認為闊咗啲, 但其實 Windows 8.1 如果邊框太窄係會影響操作, 所以都勉強接受. 而我不滿意嘅係, 既然條邊咁闊, 點解唔加粒制作為 Windows Button 同 Android Home 共用呢?  另外無電子陀螺儀係另一個非常唔方便嘅弱點, 用作睇地圖相關嘅工作時有好大限制.

希望可以俾到大家多啲資料作為參考, Thx.

其實 Intel Atom Bay Trail 行既應該直接係 Android, 唔係 Android x86

回覆 2# wilander

謝謝提點. 我以前係用 EEEPC 去行雙系統, 當時只可以用 Androidx86, 始終硬件支援不足, 加上我無加 touchscreen, 所以只可以玩吓. 當知道有Android平板用 Intel U, 就好期待有原生嘅雙系統.

android 個邊, 3G 可以打電話? THX.

回覆 4# YCW1402

3G 打電話係 Android 果邊正常, 但就要插耳筒, 或者用藍牙耳機

請問是不是gps定位很差? 可不可以試一試告知? 知道此部有內置gps模板

冇 HDMI output?

人地個開箱文寫清楚啦

via HKEPC Reader for Android

可以PM淘寶link吗?謝

回覆 6# ngangelia

GPS 定位係非常差, 係我屋企同一位置, 用 GPS Test, 我部 LGL22 搜到20粒 In View, 部 V89 只搜到兩粒 In View.