[測試] Thinkpad 8 z3795/4/128/3G 換4G

將原先ERICSSON 5321gw 3G 換成huawei ME906E 和 Sierra EM7345. 我唔知無3G版有無天線或SIM槽預載.

將TP8近SIM/SD CARD螺絲移除然後撬開. 跟住分別換上ME906E/EM7345  (淘吧). 兩張都唔駛裝DRIVER可以成功開機和連上SMARTONE 4G LTE, 速度分別差不多 8M/15M. 華為ME906E會認出HP 4112lte 4G module同一個問號GNSS (GPS) driver 問題. 要去華為下載DRIVER後成功認出GPS. 但EM7345唔覺有'感應器 - GNSS'

子筆痕順手試下裝落X1 CARBON 2015. 至發覺佢笨無預天線(not WWAN ready)...唯有求其整條是旦塞.   5321gw同EM7345成功開機. 但嚮TP8無問題既ME906E  X1C就開唔到機, 唔明點解THINKPAD成日要BLOCK唔係佢認可既DEVICE. 當年X301又係咁, 幸好有神人CRACK BIOS. 相信依家再無. (如有請通知)

順手試下TP8 同 X1C 2015既SM951, 跟XP941 PK. SM951果然名不虛傳!

結論 - 華為ME906E效能跟EM7345有過之而無不及, 價錢仲爭天共地! ($700+ / ~$300) 可惜大部份X/T系都應該裝唔到....

謝謝收看

睇完師兄呢編資料,我都想試下!

回覆 1# 小強

請問 幫人改裝連工包料幾錢?

早知當年我都買華為啦, 不過而家我都係用 EM7345, 都幾好用.
其實EM7345 都有GPS, 只是要用特別方法開啟.

回覆 4# 網際訪客

CHING, 可指教一下點開EM7345 GPS嗎?

回覆 5# 小強

呢個網有教

另外呢個網仲有其他關於 EM7345 的教學, 贂完先知原來張卡好多野玩

再講多一點, WIFI 版 Thinkpad 8 既無內置天線亦無NGFF及SIM槽, 要整就好大工程

回覆 6# 網際訪客

嘩多謝ching指點!

可換 samsung 的 mmc?