[配件] Win 8.1平板 連接 藍牙鍵盤和滑鼠

用緊台電X98 Air3g 64Gb. 發現每次著藍牙鍵盤和滑鼠時,都要重新配對,安裝和連接. 真的這麼麻煩嗎? 有無其他方法? 有勞ching們賜教!

用緊台電X98 Air3g 64Gb. 發現每次著藍牙鍵盤和滑鼠時,都要重新配對,安裝和連接. 真的這麼麻煩嗎? 有無其他 ...
ringo_warez 發表於 2015-3-16 09:27

唔用蓝牙,用无线可行吗?

唔用蓝牙,用无线可行吗?
PRC77 發表於 2015-3-16 09:38

你知唔知你問緊乜

回樓主,
我冇用x89, 但我部win 8.1 平板唔駛每次都重新配對喎, 一開就用得.....

你知唔知你問緊乜

回樓主,
我冇用x89, 但我部win 8.1 平板唔駛每次都重新配對喎, 一開就用得..... ...
edwinp 發表於 2015-3-16 09:53

因无线既mouse,keyboard,唔駛配對密码。

因无线既mouse,keyboard,唔駛配對密码。
PRC77 發表於 2015-3-16 10:07

冇full size usb插receiver....
抑或你講緊其他方法??(e.g. 用電話經wifi control 部tablet)

我部機都係用藍芽連接鍵盤用老鼠,都係開機自動搞掂哂。

我部機都係用藍芽連接鍵盤用老鼠,都係開機自動搞掂哂。
莎月美希 發表於 2015-3-16 10:29

我部機都係用藍芽連接鍵盤同老鼠,都係開機自動搞掂哂。

回覆 1# ringo_warez

In my case (PiPo W6) it will take me around 3-5 seconds to re-establish the bluetooth connection.

h2210

似乎大家都可以喎..
想確認大家係Power off 左 BT Keyboard再 Power On都可再次自動連接?? 不用再按Connect?
PS: 我個BT Keyboard得兩個制, 一個Power On/Off, 一個Connect.

應該唔駛每次用都要重新對應,對應左之後會自己connect,係要等一陣

via HKEPC Reader for Android