[操作疑難] 求助(新買馳為VI8 WINDOWS 模式用唔到SD卡)

部機買左約一星期,係Microsoftstore 度買...
買番黎都幾順幾正常,之後我試下裝lol,都玩到
問題係windows 模式detect 唔到張sd 卡
但係android 模式完全正常,張sd卡detect 到而且存取到
同埋想問下各位師兄點解我裝完lol 3GB 幾,本來仲有7GB
點解部機D 位會越黎越少,但明明我只係裝左LOL,佢仲同我講話部機完全冇位,0位元可用
之後我玩唔到LOL,彈GAME,然後我將成個WINDOW RESET 一次
有冇師兄解答我?

部機買左約一星期,係Microsoftstore 度買...
問題係windows 模 ...
marcolee96 發表於 9/4/2015 05:10 PM

可能係d update,系統還原同暫存檔用左唔少位

問題係windows 模 ...
marcolee96 發表於 2015-4-9 17:10

Window update用好多位

Window update用好多位
wy7008 發表於 2015-4-9 17:27

我以為係冇update 所以detect 唔到sd 卡.然後我全部更新曬

可能係d update,系統還原同暫存檔用左唔少位
kongisp 發表於 2015-4-9 17:13

師兄有冇辦法?我windows mode detect 唔到sd 卡

同你一樣
跟住我插左張卡用notebook format後插返入去就搞掂

This tablet has a bug in the Android kernal.  When you switch from Android to Win the system fails to release the SD card controller and the SD card will not be available in Win.  You can turn off in Windows and switch on again and you should be able to see the SD card.

同你一樣  (馳為VI8 超级版)
C4        8GB (android 模式無問題 & windows 模式無問題。)
C10   16GB (android 模式detect 唔到張TF 卡 & windows 模式無問題。)
C10   32GB (android 模式卡無問題 & windows 模式detect 唔到張TF 。)

暫時雙系統機要唔熄機兩邊讀到,SD只能係FAT32

3張TF 卡已經是FAT32