[操作疑難] *** Tab S 8.4 Miracast 兼容??

咁多位大佬請問有冇人試過用Tab S 8.4 出 Miracast?
用咩dongle/Smart TV??
有冇咩邊dongle/Smart TV 唔兼容??

另外Miracast 淨係支援到FHD
咁Tab S 係2K mon, 會出到以下邊種情況?
1. Tab 轉FHD 解像度無黑框
2. Tab 轉FHD 解像度有黑框
3. Tab 維持2K 解像度, 再經Miracast 將2K壓縮去FHD 俾TV
4. Tab 同TV 都出2K 解像度

再另外我用Tab S 播5.1聲道電影, Miracast 去TV 會有返5.1 定係變左2.0?

THX

你以為Miracast真係做到以上既野?

你以為Miracast真係做到以上既野?
普羅 發表於 2015-4-23 19:59

Miracast 唔係做呢D 野既話咁請問係用黎托呢?

我部Tab pro用過miracast出電視之後結果無再用了
因為你可以假想係正常但唔係想像中咁靚畫面
連1080p都播到矇加LAG你仲想用無線網絡播到2k?
不如老實講希望越大失望更大
要無線網絡輸出靚畫面等多10年到啦
因為始終方便同靚輸出係唔會比到一樣結果你

我部Tab pro用過miracast出電視之後結果無再用了
因為你可以假想係正常但唔係想像中咁靚畫面
連1080p都播到 ...
eric196511 發表於 2015-4-25 09:43

唔係想用無線出2K
係好奇, 既然講明同步畫面, 咁TAB S 個2K 會點出去電視度呢...電視又無2K, 咁係TAB S 轉FHD?點轉?有黑框定無黑框? 個DPI 識唔識自動調節??
定係電視會有TAB S 個2K畫面@FHD 解像度?
兩部唔同解像度既野同步畫面究竟會係點架

試左, 出就出FHD, 無論任何情況
齋播片順到X街
打機會隔幾秒至10秒左右lag 1 lag

試左, 出就出FHD, 無論任何正況
齋播片順到X街
打機會隔幾秒至10秒左右lag 1 lag ...
ininin 發表於 2015-4-26 10:07

用低像素當然順
試下用1080p放大40吋睇睇
呢種技術用來打機當然lag

用低像素當然順
試下用1080p放大40吋睇睇
呢種技術用來打機當然lag
eric196511 發表於 2015-4-26 10:41

QHD片 Miracast 去FHD 55寸電視 順到X街
不過淨係試左10分鐘左右, 難保玩多陣會過熱lag

試左, 出就出FHD, 無論任何情況
齋播片順到X街
打機會隔幾秒至10秒左右lag 1 lag ...
ininin 發表於 2015-4-26 10:07

因為打機本來就用到好盡粒 U  ,再無線輸出畫面就吃不消了!