[操作疑難] Dell Venue 11 pro i5 version 還原唔到出廠設定

想剷機,但部機還原唔到出廠設定,點算?
試過以下做法:
1. 於windows入面個復原揀 '移除所有項目並重新安裝Windows' 按開始重設之後話找不到修復環境,叫我插入Windows安裝或復原媒體...

2. 於復原揀 '進階啟動' 按立即重新啟動後,冇左Troubleshoot揀我入唔到去做還原...

有冇師兄知點攪呀?
救救小弟丫,唔該!!

試過以下做法:
1. 於windows入面個復原揀 '移除所有項目並重新安裝 ...
carlt 發表於 2015-5-19 18:33

之前唔用USB插手指做backup!唉……

試過以下做法:
1. 於windows入面個復原揀 '移除所有項目並重新安裝 ...
carlt 發表於 2015-5-19 18:33

我估你之前可能已經剷走左recovery果個partition, 所以先至recover唔到. 你試下問Dell寄返隻Win 8.1 USB手指比你重裝吧!

dell win 8.1 usb.jpg

我估你之前可能已經剷走左recovery果個partition, 所以先至recover唔到. 你試下問Dell寄返隻Win 8.1 USB手 ...
tcmchan 發表於 2015-5-19 23:20

唔該ching, 咁我應該問香港Dell定大陸Dell還是美國呢?

唔該ching, 咁我應該問香港Dell定大陸Dell還是美國呢?
carlt 發表於 2015-5-19 23:36

你邊度做保養咪問返邊度CS囉, 因為我已經轉左做香港保, 所以係問香港CS攞o既

你邊度做保養咪問返邊度CS囉, 因為我已經轉左做香港保, 所以係問香港CS攞o既 ...
tcmchan 發表於 2015-5-19 23:44

我都轉左香港保, 但之前試過打去香港CS, 佢話香港冇依個型號冇得維修, 仲叫我自己拎去大陸/美國維修....香港DELL CS真係好到冇朋友...

ching你係從咩途徑問佢拎隻USB手指架? 電話?上網?
同埋點問佢拎架?

自己去MS下載都可以....
pwon 發表於 2015-5-19 23:58

我屋企上網好慢, 如果有得拎手指的話我比較想用手指, 唔使download得咁辛苦
不過都唔該你師兄!!

我都轉左香港保, 但之前試過打去香港CS, 佢話香港冇依個型號冇得維修, 仲叫我自己拎去大陸/美國維修.... ...
carlt 發表於 2015-5-20 00:19

我打電話上CS直接問佢地攞o既, 之前我部atom版boot唔起機, 師傳check完之後幫我換左底版連eMMC, 再幫我從新裝win 8.1, 但就冇幫我create recovery partition, 過左幾日之後我打上CS話我想自行reinstall個windows, 但就因為冇recovery partition所以做唔到, 要求佢地寄隻usb手指比我, 咁佢地就好快咁搵左local速遞送去我屋企比我喇.

偏門做法:
淘x搜win8.1key,有各版本win8可供下載,5元買埋條key激活
win8已有v11p大部份driver,無就上dell us更新
水機最佳不求人做法,方便快捷!

使用rufus製作win8 uefi啟動usb

平板連上hub再連接win8 usb,keyboard,mouse,開機按f7進入開機選單,選擇usb啟動即可進入win8.1安裝畫面,只需15分鐘即可完成重新安裝win8.1