[操作疑難] 問一下用緊X98 AIR3G 的用家, 無網絡情況下仍可GPS?

我係到考慮緊買唔買X98 AIR 3G

由於我有時會番大陸揸車用GPS導航
而我電話係AGPS 即係要有數據網路情況下先可以GPS
電話又唔太想換住, 所以想問下X98 AIR 3G 係AGPS定GPS?

唔該大家~

而我電話係AGPS 即係要有數據網路情況下 ...
okokkam 發表於 2015-6-2 23:50

真實有晶片的,不用網絡定位

真實有晶片的,不用網絡定位
wy7008 發表於 2015-6-3 11:55

明白, 即係唔係洗有數據同WIFI 下都可以定位, 咁就好了,

唔該曬~

用定位時配置 "僅限裝置",就係用 GPS 晶片,不用數據網絡,但也最好安裝個 "GPS 狀態 (GPS toolsbox)" 資料,如果唔係,定位要定好耐

而我電話係AGPS 即係要有數據網路情況下 ...
okokkam 發表於 2015-6-2 23:50

你個電話都應該唔駛數據先收到. 呢個年代, 仲邊有電話冇真GPS chip架.

X98 AIR 3G 個GPS好似出名廢. 比冇好少少而已.

你個電話都應該唔駛數據先收到. 呢個年代, 仲邊有電話冇真GPS chip架. ...
mcdull 發表於 2015-6-19 10:36

我仲用緊老爺電話S2... 係無網絡情況下完全定唔到位...

用定位時配置 "僅限裝置",就係用 GPS 晶片,不用數據網絡,但也最好安裝個 "GPS 狀態 (GPS toolsbox)" 資 ...
edmond25 發表於 2015-6-19 10:29

唔該你先, 如果入左手會安你介紹個程式.... THX~

我仲用緊老爺電話S2... 係無網絡情況下完全定唔到位...
okokkam 發表於 2015-6-19 15:48

如果你係話Galaxy S2, 係有GPS既..
with A-GPS 係等佢更加快定位. 冇都得. 不過係香港你可能真係要等幾耐下.

Samsung Galaxy S2 phones with the SiRF StarIV.
if your GPS has issue , try the following:-

1. Clear AGPS data .  Use the app  GPS Test (go to settings and select Clear AGPS)
2. Turn off GPS on your phone, switch the phone to airplane mode, Turn GPS on.
3. Use an app like GPS Test to monitor the satellite signals until you get a position fix. This should take a few minutes.
4. Now you can turn airplane mode off and do business as usual.
When the problem reappears, repeat step 1 to 4.