[操作疑難] NEXUS9 factory reset 後出事了

係咁嘅
最近見佢有ota咪更新囉,反正之前5.0.2都無問題
呢次應該都掂卦,但就係咁就出事啦,更新途中果機械人訓左係度...
好彩reboot部機後都仲用得番,但更新提示就消失左
幾日後,又再有OTA,心諗上次唔好彩姐,今次應該無事卦,但都係訓左係度
google吓啦,又係果D野,話咩搞過個系統D野所以過唔到更時的驗證
有無搞錯!呢次部機因為最近忙都無UNLOCK、ROOT過咁都出事!?
但用得NEXUS唔更新又對唔住自己,再google吓,大多數成功案例最簡單的是清cache就ok
好啦,咁我一不做二不休直接factory reset...
reset完後重新開機,簡語言,入sim,set wifi,軟件更新,出事啦!
無得再下一步!!!自動跳返去set wifi果頁,係咁下一步都係不停跳返去set wifi果頁
依家部機完全用唔到,可以點搞?

咁咪用 toolkit 重刷過啦!直接刷最新5.1.1 stock rom!
我部 N7 2013 wifi 都無等 ota,直刷最新5.1.1 stock rom,so far so good!

可以就咁flash all?因為google時佢講到佢D加密好麻煩
如果你唔入返個google id就會令部機完全鎖定,搞到有D驚...
點講部機都唔平,用左又唔夠一年,真係lock死左就好肉痛啊

可以就咁flash all?因為google時佢講到佢D加密好麻煩
如果你唔入返個google id就會令部機完全鎖定,搞到有D ...
fatman778 發表於 2015-6-8 23:05

你之前清機係入recovery mode雙wipe?
定就咁响setting度原廠設定?

btw 未夠一年直接上代理搞不就行了

你之前清機係入recovery mode雙wipe?
定就咁响setting度原廠設定?

btw 未夠一年直接上代理搞不就行了 ...
闇之羽 發表於 2015-6-8 23:57

volume down + power,入到去有個叫factory reset簡左佢後就有個機械有寫住清除中....
之後reboot就出事啦

唔去代理住係太花時間啦

volume down + power,入到去有個叫factory reset簡左佢後就有個機械有寫住清除中....
之後reboot就出事 ...
fatman778 發表於 2015-6-9 00:04

你入recovery雙wipe試下先
佢個factory reset其實清唔哂嘅
有好多手尾留 有咩鑊氣先雙wipe就一定冇錯了
唔怕煩的話每次大更新後都清一清吧

跟住下面做

你入recovery雙wipe試下先
佢個factory reset其實清唔哂嘅
有好多手尾留 有咩鑊氣先雙wipe就一定冇錯了
...
闇之羽 發表於 2015-6-9 13:05

其實已雙wipe過了,但都係卡左係果度...
算啦,直接flash all,再唔得真係要上代理了

都唔記自己沒unlock...沒得flash-all...
好啦,今次真係要上代理啦
第一次用htc嘅野,想問問係咪就咁囉部機上九龍行就得?