選擇大陸二線牌子平板

想買一部平板,其實主要想行Window,Android可有可冇!

目前選擇
64GB 雙系統 PIPO W4S 香港價1149 (有冇推介?)
32GB Window PIPO W6 香港價1299 (好似冇咩選擇)
64GB Window 好似冇咁嘅機

馳為Vi8,台電X80HD,X89,ONDA V820W 都有研究過,
不過32GB行雙系統,似乎好難用(裝少少嘢就full)

見到台電都有64GB 雙系統,不過要2000蚊,想問係咪真係好啲?
PS:需要HDMI輸出

大家有冇啲意見,Thx!

想買一部平板,其實主要想行Window,Android可有可冇!

目前選擇
64GB 雙系統 PIPO W4S 香港價1149 (有冇 ...
s98789 發表於 2015-6-23 18:33

pipo 算了吧!  x98 air 3G 64G 用過還好    一分錢一分貨

我就買D山寨机唔会過1000人仔  因為唔值咁貴

回覆 3# b-29

你出低過一千蚊人地都只會俾值低過一千蚊巿值的山寨平板你,咁點買低過一千蚊點會變得扺買左呢?

我用緊PIPO W3F,雙系統好用好方便喎(雖然少用WINDOWS),無後悔賣左tablet z
昨天試用 windows mode + canon P215 scanner, 在客廳一邊scan 一邊睇TF, scann左幾本書,都滿意 本來以為會好LAG

回覆 4# hkboy2004

咁你覺得呢個牌子OK嗎?
我見W3F 同 W4S 唔同只係屏幕,同埋EMMC大細分別!
因為我覺得我用64GB會好少少!

回覆 2# wy7008

係咩!!
我見台電都好多人話唔好!
不過或者我都要去黃金望望
我講W4S其實係因為Microsoft個網絡商店竟然賣緊呢部!!

回覆  hkboy2004

咁你覺得呢個牌子OK嗎?
我見W3F 同 W4S 唔同只係屏幕,同埋EMMC大細分別!
因為我覺得 ...
s98789 發表於 2015-6-23 18:59

講牌子我真係唔識喎... 山寨平板只用過PIPO 3F 及 CUBE u35GT
W3F 只是用左幾個星期,無出問題,一切正常,我自己覺得呢部已經好好... 外型好OK穩重...唔似任大廠機... 背脊冇乜中文字
山寨機QC唔多得,所以買任何機之前都要自己寫張清單要CHECK D乜,諗清楚點CHECK,減少執手尾機會。
雙系統全部32G RAM真係幾少... windows 有約10G空位俾你用、android 有約5G... 買之前要衡量自己的使用習慣及會裝幾多APPS。我裝得唔多APPS ,一定唔會滿,所有野要save 的都會save 在MICRO SD card, 善用兩個USB位...

回覆 7# hkboy2004

你外置SD卡用幾多GB?
話說裝程式係咪唔可以裝落sd/tf卡到?

回覆  hkboy2004

你外置SD卡用幾多GB?
話說裝程式係咪唔可以裝落sd/tf卡到? ...
s98789 發表於 2015-6-23 19:17

我只係用住32G 先,因為SAVE PDF/ Scann 左D書,好少MOVIES,短期會夠用,唔夠先再添
如果要睇片,我自己prefer 放落USB ,睇完DELETE冇煩惱
SAVE APPS 落卡應該要ROOT先做到
但你入去設定--->應用程式 入面看看 有D APPS係可以搬去SD CARD, 幫你慳番D位。所有機都有呢個功能
WINDOWS 入面連OFFICE 都費事裝,明知唔會用就費事貪得意搞咁多野

回覆  wy7008

係咩!!
我見台電都好多人話唔好!
不過或者我都要去黃金望望
我講W4S其實係因為Microsof ...
s98789 發表於 2015-6-23 19:01

我買左佢細佬 w4也是「未遠」買!做功材料都唔入樓