剛買馳為VI10 pro小開箱及問題交流

第二次買平板,第一次開POST,知道買內地平板多數要自己修正返小問題,睇左好耐,見到依部有我要的(磁吸鍵盤,hdmi, usbx2, 雙系統,64g 等等),在618特價時淘左,三個工作天就收到(加三十香港收貨)。

~首先電去得好快,晚上叉滿明早只有70%(win 有開wifi),爬文後試過,用電至10%重開按esc入bios等到冇電再充滿,試過兩次後晚上充滿待機,明天待機一天,再到下一天開機還有68%,算ok吧。
~磁吸鍵盤磁力夠,放近就會吸實.
~時時WIN下會誤觸屏,正嘗試鎖屏.
~WIN輸入法有時DELETE左的會走出來
~裝左舊版AI 同PS 都可用, WORD 同EXCEL都順.
~系統轉換唔覺慢,一分鐘內.
~PLAY STORE 開機便有,不用煩,玩3D GAME都OK(巴士GAME),但玩反應GAME 可能會冇咁準.
~預裝APP 一般可DELETE
~ANDROID用下載的倉頡不能對應磁吸鍵盤,會彈
~HDMI出口同叉電的MICRO USB不用,我買的跟HDMI線

用後感: MON大有鍵盤又有鼠板(可按左右鍵),聲音都OK(左右喇叭),平板重5XXG都可以,依個價位很滿意

包裝

正面

64G

磁口

其他

ANDROID 下的畫面

有冇其他CHING 都買左? 有冇其他要注意的?

剛睇到這款,正考慮中,ching 是否從 “XX迪泰爾XXX” 入手?

見到現在各店都是做¥999,標配是否已足够?睇到有評語說了兩三點:-

『產品有點失望,android 那邊的屏幕解析度比較低。另外,TF card不論在win android 都經常 用不了,要重新開機才有機會讀出』

『還居然沒有送office365』

『用鍵盤合起的時候,而且屏幕很快就被磨出了痕跡,估計鍵盤的設計有一些問題,幸好有貼膜所以也沒什麼大礙』

ching 有同感嗎?

谢谢楼主開箱分享!打了达么長既報告!

正考慮購買10.6寸低配中....

正喎,正想搵部山寨有埋HDMI

分辨率         1366x768

二樓的:
日月日月^ ^
~我本來都睇32G,但磁吸要買套餐,加埋都899,但64G 就送,差一百人仔要64G 好過買咭,所以我冇試過咭的問題
~android 那邊的屏幕解析度比較低,我買前都有留意,所以有影下android 的畫面,我就唔覺,但我見有人話((上官網論壇有個叫E哥的有方法,好似升固件,有人話清左,但我冇試))
~office365 之前一部有送但第一時間DELETE左,因為一年後要比$,所以對office365冇好感,所以對我來講冇送重好
~鍵盤合起的時候,屏幕很快就被磨出了痕跡﹣﹣真的,我都有,但一般用時唔覺,(我睇價錢做人,如果部機係六七千我就會好覺眼)
另外分辨率  1366x768可能會用少D電,反正有HDMI就問題不大
不過觸屏反應不是太快,還有WIN想設密碼喚醒,但唔識整,因為有時會誤開屏同誤觸屏,唔知係咪個鍵盤問題,一打開就開左幾個程式。。。

618 价
双系統……2+64
仲連磁吸KB

宇宙最[平]?

係咪最平就唔知,但剛好有齊我要的,如果不要鍵盤,32g會重抵
6月18日後只係貴幾十(我港紙13xx,連運連信用咭費), 同埋最好要埋佢條hdmi, 香港少見到依個頭
重有發熱問題,我放床上玩都幾熱,睇片都熱,攞起會好點,不會一直升溫

~鍵盤合起的時候,屏幕很快就被磨出了痕跡﹣﹣真的,我都有,但一般用時唔覺,(我睇價錢做人,如果部機係六七千我就會好覺眼)

係咪部機近KB位?你講完我都見到D痕跡,淘定D MON貼