[開箱] 仿3DS山寨掌機GPD XD

===================
19/8/2015
首先我先講唔好意思,推個舊POST上黎,因為之前見有幾位C兄感興趣 (雖然好少),因為我部內測機等緊返廠換正式版,打算換了正式版,自己試過沒問題再開一個新POST,

但因為近排有150卷,商家自己又有派50卷. 即係899-150-50=699.   
推一推,睇下個幾位仲會唔會感興趣. 沒興趣就由得個POST刷番落谷底.
(50卷連結在61樓)

某C兄提提大家「願者上釣」,  我部內測機,我諗9月先可以返去換新機.

(漏左說:千其唔好用"諗住用黎玩psp遊戲這個想法來購買")
===================

首先講下GPD這個牌子來歷,其實佢面世出黎約三年到。
之前是做方案商,即係做咗啲機出黎,sell比啲山寨品牌,人地睇岩,就印上佢地個品牌去賣。

金星 JXD s601,s5110都係出自佢地手筆。
但之後佢地開始唔知點解交惡(似乎係jxd開始用mtk,轉做手機有關)

咁這個方案商就自己整咗個品牌 「GPD」黎賣機。

(本來寫這篇文時,應該無咩人知道這廠商,但內地昨天火起來了....
http://games.sina.com.cn/t/n/2015-07-17/fxfaswf7500383.shtml )

如果金星部s5110當係佢地整出黎,我買佢地d機,已經中伏咗四次!!!!?

事不過三,但我竟然中了四次伏。

但GPD老闆似乎看到了我血流滿地的心,決定送我一部最新產品的測試機給我,
老闆說「今次的伏一定冇咁勁,你安心玩。」

日復一日的等待,終於順豐到貨了

外盒

翻開盒子
箱內只有山寨機,5V2A兩腳USB火牛和一條USB線,還有一張說明書

主角出場。XD 紅黑版

紅色係樣板,老闆唔諗住量產,所以暫時世上只有兩塊(亮紅,啞紅)。   
零售是16g黑,32g藍

規格
5吋mon,rk3288 2g 16g,有外置tf卡糟。安卓4.4
應有盡有,就係冇藍牙。 (其實好多功能都無,正常山寨機一站部)

遲啲佢地話會升5.0以上,咁信唔信佢好?
緊係唔好信,山寨嘢,未出都唔好當佢真。
不過佢啲舊機一路都有keep住更新,相信rk3288有5.1的原檔,佢地都會跟進。

老闆磅時只有305,自己用個cheap磅重咗咁多!?

話就話抄3ds,但係佢唔會有兩塊屏

按鍵有齊哂,連l3,r3也另外附加上。(鬼叫psv的搖桿不設計成能按下咩……)

雙R,L鍵

按鍵齊就係齊哂,但係其實當你控制十字鍵時,是很難按下背上的L2鍵,
不過應該很少遊戲會經常用到,但到真係有需要時,佢又存在.

什麼插口都係哂機頂,連耳機都係。
在xd還在設計中的時候,我曾建議佢將耳機孔放係下面,但老闆話「咁你想要6000電池定系要耳機孔在下面?」
我就選擇咗6000電池.

部機最特出的優點,我覺得就係個mon。佢地今次用720p 全貼合屏。

當然這個屏又唔係話好勁。你部手機分分鐘性能和mon都勁過佢多多聲。
但有留意開山寨安卓掌機的朋友應該知道,除咗有手機功能的掌機會用靚mon外,其他掌機(現時通常用rk3188)的mon都有啲廢廢地。

(原諒我唔係用HKEPC網頁,我唔想再在陽光下翻拍...)岸
在戶外陽光下,都係比ITOUCH5 暗一點....

lee 部都算係千元以內,第一部無手機功能但又用靚mon兼五吋的安卓掌機

搖桿係咪和psv用的零件是一樣?老闆話一樣。但我唔知中國係咪出左psv老翻搖桿。

翻蓋唔係得個樣,合埋/打開和nds一樣,會自動開關mon。
如果連hdmi輸出電視,合埋後會熄mon,但電視仲有影像。
插上usb hub,連兩個手制,移動式安卓盒子完成

咁就,應該冇咩其他野講,其實咪就係一個安卓系統,今時今日,啲安卓手機係咁出新機。大把機勁過佢,加個藍牙手制咪搞點。
我諗到的唯一好處係玩dc模擬器,唔會一個電話黎就跳出遊戲。

依家佢地在京東眾籌中,其實就係另類預售,價錢比正價平咗200,但係需要內地銀行卡先買到。
淘寶都有預售,但就正價出售。 網址就唔出住,雖然我睇到好多人出網址都冇問題……

如果唔怕中伏,又唔厭價錢貴,又冇方法買眾籌,迫住你係淘寶買,又唔駛咁心急住,
反正8月先有貨,可能到時佢地會派優惠卷,
再唔係,我可以問問佢地老闆(如果有人需要),睇吓r唔r到啲50呀,100優惠卷。(問吓渣,未必有)

至於今次有冇中伏呢? 伏已中.   有幾樣係固件修正唔到,要更換硬件才可以解決
不過老闆話「唔好講呢啲,正式發售到時會修正」   咁就唔好講住

youtube 尋找gpd xd,已經見到好多xd的影片

我就拿個自己拍的上黎,玩dc 高達dx
https://www.youtube.com/watch?v=BflPicD4MKs

留頁 (2)

今次你已中伏

可能係人地開工,我地中伏舊手機唔插卡深水埗散貨場大把遊戲機藍芽手制不過毒男手機會響既咩

回覆 5# bbsunny

好可惜,你避世咁避,電話廣告商都有你電話號碼   

伏中之伏

其實拎黎玩nds gba模擬器應該幾正,但係唔知粒cpu同電頂唔頂得順。。。

回覆  bbsunny

好可惜,你避世咁避,電話廣告商都有你電話號碼    ...
kit0072 發表於 2015-7-18 12:49

新的通知方式
玩遊戲玩到一半被來電打斷很討厭齁
Lollipop全新的通知方式,只會再螢幕上方顯示一個小視窗
不想接聽可以直接往左/右滑掉喔
超棒的功能

其實拎黎玩nds gba模擬器應該幾正,但係唔知粒cpu同電頂唔頂得順。。。
Kch616 發表於 2015-7-18 13:51

nds 唔得啦, 冇雙mon佢又打橫.

GBA, ok
PSP
我用 ipad mini 2 都唔夠打. 印像 android 更差.
S808  果個級數可以做下.