[開箱] Teclast台電 X16HD 3G雙系統 WIFI 64GB 10.6英寸

簡單開箱:- 人仔1199入手,送台電原配磁吸keyboard,已經貼埋底面2塊膜,一OTG線,一USB差電線,一2.5A火牛,係咁多。

- 平板620g重,連磁吸keyboard皮套就 990g。
- 由 Windows restart 轉 Android 就 ~66秒。
- BIOS 後 touch 揀 Windows 或 Android。

優點:-
1. 聲,意料之外好得,有兩邊speaker,無衝動要去起用headphone。
2. 電力續航不錯。
3. FHD畫面靚,touch 反應頗快。
4. micro-HDMI。
5. 原配磁吸keyboard好好用,支架+保護+極速開合,做工扎實,按感不錯。

缺點:-
1. 已經16:9,邊比較粗,長長地。
2. WIFI 時不時出現“limited”,每每要 reboot windows 才解決,原因未明。
3. 只得一個 micro-USB 口,不得不買藍牙mouse,又要多花40人仔。
4. Android 無得 reboot,要轉Windows,只可以先shutdown。

外箱有兩邊大封帖,開左就責任自負咁話

箱面仲要寫到明係乜牌,乜大小,乜東東,       好彩無穿無爛。

睇起來未開封。

原配“皮”套,幾靚,suede咁樣的布套,好痴塵,但唔跣手。

呢個好唔錯,一下子變成迷你notebook。

keyboard 手感認真不錯。

4粒膠腳做得不錯,可以粗暴開開合合。

磁吸位,好扎實。

真身。

雙speaker,好有用。

headphone jack / micro-USB,個USB一take過乜都要做晒。

micro-HDMI 位 + mic

micro-SIM 位 + TF 卡位

背面話係金屬,啞面,但又貼左膜,變得令立立。

一開機就見唔到menu呢個畫面。

一開機就出左 Windows 個“开始”畫面。

客服明明說好了沒有的OFFICE 365包,又可以安到,莫明其妙。Google Play Store 都有,繁中包就要download。

1.6KG 毛重,天貓價+集運費,承惠港紙1545.86.

試住咁多先。

p.s. 英文版youtube開箱10min片,可作參考,差不多完全一樣的感覺,只是開箱文呢部個kb套會對齊晒部機,合埋好fit,同條片少少不同。 https://www.youtube.com/watch?v=gfSRebjArzA

支持開箱, 但你D相好似UP 唔到

電用到幾耐

電用到幾耐
keechoi 發表於 2015-8-3 23:34

無認真測過,連續用大概6-8個鐘。

上次我都係享往淘左部X98 AIR2,不過有壞點就退左唔敢再淘

終於有人講呢部機...係咪 win10?

回覆 1# cheetah

哈哈!上次就是淘了這型號最後開不了機變磚,悲劇
期待你繼續的開箱

上次我都係享往淘左部X98 AIR2,不過有壞點就退左唔敢再淘
mkfkenneth 發表於 2015-8-3 23:42

呢間店都幾得意,答問清清楚楚話無OFFICE,黎到又有得裝。壞點就好似唔多覺有,可能要求不高關係。

終於有人講呢部機...係咪 win10?

原本唔唸住發開箱文,但之前爬文無乜點見呢部機,所以貼下圖。(發貨時只有Win8,登記左等上Win10)

回覆  cheetah

哈哈!上次就是淘了這型號最後開不了機變磚,悲劇
期待你繼續的開箱 ...
wickey 發表於 2015-8-3 23:52

但呢部一開就有Windows,唔知係唔係翻手機。Set 好左機就交比大小朋友管理了,玩啊玩(so far 就無乜開機問題),纖薄野,希望用得耐一點無跌到散晒回歸就算勝利了。

山寨用到一兩個月算好