昂达 V961w 點轉到繁體中文

部機買回來初始化時已選繁體中文
但顯示還是簡體
問過客服話無法更改 是否屬實

有無師兄知道在何處更改 還是需要下載言語包

PS 已更新上 win10

部機買回來初始化時已選繁體中文
但顯示還是簡體
問過客服話無法更改 是否屬實
有無師兄知道在何處更改  ...
ywringo 發表於 2015-8-8 17:04

Onda 820W  Windows 8.1,客服話無英文版,買翻黎加個英文輸入法,裝語言包,就變英文。
繁體中文 就要加中文(香港)輸入法,裝語言包,就變繁體中文。 中文(臺灣)輸入法,無語言包的。

繁體中文 就要加中文(香港)輸入法,裝語言包,就變繁體中文

室語言包要下載嗎? 我現在上左 win10都唔知有無

試下用繁中 windwos10 iso 同部機 clean install 睇下得唔得
不過你要齊 driver 先好搞

Onda 820W  Windows 8.1,客服話無英文版,買翻黎加個英文輸入法,裝語言包,就變英文。
繁體中文 就要加 ...
lotus123 發表於 2015-8-8 17:34

無得選全部暗晒

ching 你去右swipe in果個settings->語言就有
control panel果個無的

試下用繁中 windwos10 iso 同部機 clean install 睇下得唔得
不過你要齊 driver 先好搞 ...
killercheung 發表於 2015-8-8 17:43

裝機好似唔同普通咁裝 台式機我就唔怕 但平板我連點入 Bios都未識
用外買 U盤直接執行 win10 setup ?

繁體中文 就要加中文(香港)輸入法,裝語言包,就變繁體中文

室語言包要下載嗎? 我現在上左 win10都唔知 ...
ywringo 發表於 2015-8-8 17:38

加咗中文(香港)輸入法,就會見到有語言包可以下載的。

無得選全部暗晒
ywringo 發表於 2015-8-8 17:50

或者可以試下加個英文輸入法,然後鏟咗個簡體輸入法,再加繁體輸入法。

裝機好似唔同普通咁裝 台式機我就唔怕 但平板我連點入 Bios都未識
用外買 U盤直接執行 win10 setup  ...
ywringo 發表於 2015-8-8 17:53

你部機原來正式有 windows 10 driver 喎!
http://www.onda.cn/Tablet/ProductInfo.aspx?ProductId=332

因為 windows 10 你部機成功升級同係啟用過之後, microsoft 就會記得你的 hardware id 係 server,應該只係會記你的 windows 版本 (home / pro )而唔會記你係咩語言,所以 clean install  windows 10 可能係比呢批大陸平板免費變身做正版繁中 / 英文 windows 的大好機會。

安裝方法都係同 desktop 大同小異,入 bios 來來去去都係開機用 usb  keyboard 按 DEL / F1 /F2 / 等等  啦, 整隻外置 usb windows 10 手指好易, windows 區有人教哂點下載香港版 iso 同點整手指啦

只要你部機冇雙 os 就應該問題不大,我部 voyo a1 mini 都轉左做香港繁中了