[測試] 台電X2 PRO白老鼠

我搶了2199的台電X2 PRO,成為了白老鼠!!!!!!!!!!
先簡單講下試用感受,小白的電腦知識不多純感受。

新機不知是否WINDOWS 10的關係,開機好快,有雙3.0USB插滑鼠,同時插其他設備,我都是看中這點少選擇購買的。
官方送的吸磁鍵盤吸力強,不過都有少少延遲,但可以接受。
不過,Core M顯示只有1.0GHZ ,唔知係唔係有問題!?
另外,X2 PRO預載WINDOWS 10 家庭版,不知是否因而無法下載語言包

台電X2 PRO不是雙系統,只內置模擬器,應該似BS的軟件,感覺比BX差,唔鍾意的話可以剷左佢。
爬文之後,知道台電等等的通病是發熱,直到台電X2 PRO使用1小時已經感覺到機身近USB位置會發熱,但都在可接受範圍。

圖遲一點補上!!
謝謝

RE: 台電X2 PRO白老鼠 轉繁體一問

[測試] 台電X2 PRO白老鼠 轉繁體一問

我搶了2199的台電X2 PRO,成為了白老鼠!!!!!!!!!!先簡單講下試用感受,小白的電腦知識不多純感受。

新機不知是否WINDOWS 10的關係,開機好快,有雙3.0USB插滑鼠,同時插其他設備,我都是看中這點少選擇購買的。
官方送的吸磁鍵盤吸力強,不過都有少少延遲,但可以接受。
不過,Core M顯示只有1.0GHZ ,唔知係唔係有問題!?
另外,X2 PRO預載WINDOWS 10 家庭版,不知是否因而無法下載語言包,WINDOWS亦無法激活,所以想問下各位C兄係唔係要升級專業版才能轉繁體?

圖遲一點補上!!
謝謝
po852 發表於 2015-8-24 15:28

等待你的圖片。
多謝師兄既首發報告。

我搶了2199的台電X2 PRO,成為了白老鼠!!!!!!!!!!
先簡單講下試用感受,小白的電腦知識不多純感受。

新機 ...
po852 發表於 2015-8-24 15:28

祇顯示行 1.0Ghz 這好有可能是太熱加了限頻

我都買左 但未送到黎 師兄暫時有無發現咩大問題??

如果係CORE M 5Y10C
0.8-1 GHz係基頻
2GHz係MAX TURBO FREQ
太熱佢會智能唔上

http://ark.intel.com/products/85 ... ache-up-to-2_00-GHz

如果係CORE M 5Y10C
0.8-1 GHz係基頻
2GHz係MAX TURBO FREQ
太熱佢會智能唔上
kevin106125 發表於 2015-8-24 17:40

正確!所以大家對佢能力唔好過高的幻想!   
CORE M 5Y10C   祇是節能方面主打,效能祇好過 高階Atom少少…
  如果散熱唔好連好少少都可能保唔住

等待師兄既首發報告

睇啲圖好似好薄咁
造工得吾得?

睇啲圖好似好薄咁
造工得吾得?
cyrux 發表於 2015-8-25 15:19

睇圖佢共用 x98 air 外殼

支持開箱!睇下整唔整翻部