[操作疑難] 有問下各位Ching, 點解依家好多平板熒幕都係4:3?

有問下各位Ching, 點解依家好多平板熒幕都係4:3?
點解唔跟電話同電視出16:9呢?

點解唔跟電話同電視出16:9呢? ...
nnd 發表於 2015-8-24 17:50

平板電腦功能唔係祇用黎睇電影的啊,做野如開個Excel Worksheet你就會覺 4/3 好洗,上網一定4/3比好用D

點解唔跟電話同電視出16:9呢? ...
nnd 發表於 2015-8-24 17:50

大把平板16:9

得9.7吋咋!其他尺寸唔系!可以説系相反4:3少左!

大把平板16:9
panda360 發表於 2015-8-24 19:01

其實一直是 16 : 10  

我覺得windows 平板4:3好用過16:9,文書同看網頁可視面積都大好多

via HKEPC Reader for Android

10.1" 16:10                          9.7" 4:3
面積    45.85 inches²                   45.16 inches²     
高度    5.35 inches                       5.82 inches
濶度    8.56 inches                       7.76 inches

數字上睇9.7" 4:3 優勢唔係好大
但16:10 或16:9 MON 打直放真係好長, 望落去無4:3 舒服
兩種MON都打直放的話,4:3 會闊少少,字會大少少,又會舒服D
打橫放兩個都OK

11" 16:10 VS 9.7" 4:3 睇文件 效果估計分別不大
8.9" 16:10 VS 7.9" 4:3 應該都差唔多

4:3 打橫打直都OK, 16:10 打橫好D, 打直好唔舒服

10.1" 16:10                          9.7" 4:3
面積    45.85 inches²                ...
hkboy2004 發表於 2015-8-25 13:23

完全有同感,16/10祇是睇片有優勢,其它都唔及4/3

相信大部分人枱面的電腦瑩幕都換晒16:9, 16:9 FIX打橫完全無問題
10"左右平板要打橫打直放 用4:3 比較合理, 我諗4:3 睇得舒服係人自然傾向瓜
android 都係出開16:9 16:10, 而家出多D 4:3 多左選擇會係好事

4:3 橫直都 ok