国產双糸統平板电池容量表7%和不準確问題

网上中外頻道都有報道各牌子都有此问題,本人昂達v891, v116w 都有  你地呢?

回覆 1# b-29

我部V975W單win10, 叉滿電量顯示可用64小時, 實際梗係無喇!

這问題要係bios 度除bugs 否則不能根治!

我比較想知你們 windows 待機時 係咪都係 去電好快

如2小時無咗 3-4%

回覆 4# atinpink

win 8.1係, 待機會發熱. 1日內走曬啲電.
所以基本上唔用會熄機, 唔會待機.
Win10無留意, 估計差唔多.

我比較想知你們 windows 待機時 係咪都係 去電好快

如2小時無咗 3-4%
atinpink 發表於 2015-9-8 10:01

自己部ONDA V975W (WIN8.1) 1小時待機只用1%電

建議先開工作管理員睇下有無STARTUP的程式

自己部ONDA V975W (WIN8.1) 1小時待機只用1%電

建議先開工作管理員睇下有無STARTUP的程式 ...
fung_peace 發表於 2015-9-8 11:33

以你部個電量 1% 其實即係我 X80HD電量差唔多去電

一小時去看我都係只會望到 1% 或2%

我想知有無人待機 10小時只會去咗 少過10% 電?

我一直都以為7%電係台電先有嘅問題,原來其他牌子雙系統機都一樣有呢個問題? 好彩呢個問題我已經用完全放電然後再 Full Charge 嘅方法解決咗,聽人講有機會翻發,但係用咗幾個星期暫時都無再出現問題。

以你部個電量 1% 其實即係我 X80HD電量差唔多去電

一小時去看我都係只會望到 1% 或2%

我想知有無 ...
atinpink 發表於 2015-9-8 12:19

我部雙系統 x98 air 過夜周時唔見 四五拾%電,所以索性用完就關機

我一直都以為7%電係台電先有嘅問題,原來其他牌子雙系統機都一樣有呢個問題? 好彩呢個問題我已經用完全放電 ...
流星雨 發表於 2015-9-8 19:15

http://techtablets.com/2015/02/x ... -one-cell-reported/
for yours reference