請問有邊部ATOM WIN8 TABLET 有GPS?

要GPS, 唔係AGPS...

請問有無?

回覆 1# casper326

LENOVO THINKPAD 8 LTE

請問有無?
casper326 發表於 2015-9-16 10:03

好少有架,尤其是平机,可以買個百多元既藍牙GPS module 就可以了,詳情看下link
用這方法,系Windows方面,任何版本可用,下自XP上至win10 都可用到,安卓亦可用,祇要部机有藍芽就可以了。

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=5

回覆  casper326

LENOVO THINKPAD 8 LTE
panaso 發表於 2015-9-16 10:15

SPEC 唔見有, 請問有冇LINK 睇睇?

請問有無?
casper326 發表於 2015-9-16 10:03

台電  x98 air 3G

即係要有3G MODULE 先有機會有GPS...

即係要有3G MODULE 先有機會有GPS...
casper326 發表於 2015-9-17 13:59

唔系!兩件野唔同!亦没有连繫工作!3G module系數據通信傳輸,有无缐电發射功能……Gps糸接收module即糸一部收音机!不過佢接收到衛星一訉号然后計算出方位!或者反説有3G/wifi先有机会有AGPS,,,才对!
所以平板,手机雖然冇内置硬件GPS module,如有3G,电话或wifi亦可計算出方位,這便是AGPS了!!
但AGPS很被動,冇电话或wifi訊号就冇用了,而且要付數據费用!

唔系!兩件野唔同!亦没有连繫工作!3G module系數據通信傳輸,有无缐电發射功能……Gps糸接收module即糸 ...
b-29 發表於 2015-9-17 14:15

而家部份平板會將3g+4g+gps功能整合到單一模块上,例如venue 11 pro

請參考

华为HUAWEI ME906E LTE 4G模块 DELL venue 11 pro 绝配 NGFF接口
http://b.mashort.cn/S.Z3UVRm?sm=4a7f97

我都見係咁... 有3/4G 有Gps 機會高d.
但貴唔少囉

請住買8“ dual boot.
用google map 加gps, 而家唯有再等等