係咪所有Win8平板都係咁呢?

早前玩過兩部山寨機都係咁,有時關機,只見畫面顯示正在關機,幾粒珠仔係咁轉,轉成十分鐘都係咁。結果要自己強制關機。
另一個就係市集,Apps本身就唔多,程式本身都係幾百k ,但download就要成十分鐘,都唔知搞乜,的起心肝,買咗部Lenovo Yoga,情況有好轉,但昨晚關機又關了八九鐘。請問係咪win8平板都係咁?

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

係咪updata緊?

係咪updata緊?
DGCNYO 發表於 2015-10-2 22:35

似乎唔多似,因為update中係字句唔同嘅,印象中係「正在準備windows,請勿關機」咁嘅。同而家只出「正在關機」係不同的。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

其實真係幾頂佢唔順,市集入面download固然耐,連驗證都唔係時時得,第一日就係咁啲珠仔響度轉,成半個鐘都唔停,仲係驗證,關機再開又係咁,唔用wifi,用4g又係咁,同蘋果或google簡直不可同日而語。但第二日又得喎。

初初以為雞機係咁,原來廠機都差不多,睇嚟係個系統有啲問題。

未試過咁樣, 一部係 Windows 8 convertible, 一部係 Windows 10 tablet (由 Windows 8 升級)

未試過咁樣, 一部係 Windows 8 convertible, 一部係 Windows 10 tablet (由 Windows 8 升級)
Eddie_Wong_F-14 發表於 2015-10-2 22:58

咁師兄響市集下載情況如何?

咁師兄響市集下載情況如何?

momo4321 發表於 2015-10-2 23:02

頂多幾分鐘, 通常幾快

頂多幾分鐘, 通常幾快
Eddie_Wong_F-14 發表於 2015-10-2 23:29

咁都幾奇怪,我二部山寨同而家部都有咁情況。而且都冇裝過乜嘢。新番嚟都係咁。

回覆 9# momo4321

我估係你個ROUTER問題,部ROUTER同山寨唔"鴿",我都試過!!