想買部10"左右平板

原先用緊LG G PAD 8.3...但跌到壞壞地...連張MON貼都崩晒...
都要準備換過另一部....

主要用途:睇片(大部份都係日劇,動畫,電影好少)

基本上暫時二選一 SONY Z4同SURFACE 3
我諗只為睇片應該Android 會好D,再加上用開點都順手D

會選擇SURFACE 3既原因係有USB,可以方便旅行時刪走唔要既相
我諗呢方面windows方面又會好過Android(我冇用過OTG唔知Android係呢方面會點)

比較困擾我既主要螢幕同播片
1. Z4同SURFACE 3既"可視角"邊部好啲??
2. SURFACE3 播1080P時會唔會LAG??(有時D電影成8-10GB時會LAG)

我知道10吋既螢幕到睇720或者1080冇乜分別,但都好在意.....
SIZE同重量冇咩所謂...只會坐底既時候用...
電量都唔介意...一日用得2-3個鐘..仲有電制位比我叉

唔打算配鍵盤,操作上WINDOWS會唔會冇咁方便呢??
例如:用Android我會裝MX PLAYER黎睇(呢個真係好方便,如較光暗大細聲等等)
         咁WINDOWS會唔會有類似既APP定要用番我電腦用既軟件呢??(用緊完美解碼)

唔該咁多位

看电影  買ipad pro吧  有12.9吋大芒

看电影  買ipad pro吧  有12.9吋大芒
b-29 發表於 2015-10-13 22:55

唔記得左講...
我個人對APPLE同SAMSUNG唔太喜歡
如果用APPLE野要用ITUNS好麻煩...
同埋IOS我真係唔識用....

如果上十吋建議surface 3,加埋type keyboard 可變身便攜netbook, sony z4都好,但android 相對windows 過於簡單,功能操作會同手機重疊,個人意見買比老婆用就z4,自己用就surface, 始終功能強大d

via HKEPC Reader for Android

如果唔急不如等埋部Pixel C再決定

ms新個部SurfTab好似都有usb 位

原先用緊LG G PAD 8.3...但跌到壞壞地...連張MON貼都崩晒...
都要準備換過另一部....

主要用途:睇片(大部 ...
usa2010 發表於 2015-10-13 21:48

1. 可視角度兩部應該差唔多, 但Z4應該好小小
2. surface3播1080p冇可能會lag, 就算4k都冇問題, Z4都一樣得

如果只係for睇片唔計其他野咁Z4好D, 睇片上操作唔用keyboard咁一定係android好好多, 但兩部機其實size唔同系統亦唔同好難直接比較

如果唔急不如等埋部Pixel C再決定
MobiusONE 發表於 2015-10-14 12:11

好似唔錯喎

ms新個部SurfTab好似都有usb 位
whatasite 發表於 2015-10-14 14:57

MICROSOFT 出既SurfTab?

1. 可視角度兩部應該差唔多, 但Z4應該好小小
2. surface3播1080p冇可能會lag, 就算4k都冇問題, Z4都一樣 ...
jso77 發表於 2015-10-14 15:19

我考慮surface 3係因為有USB,可以方便睇相
但始終鍵盤對我黎講真係冇咩作用